Zaujímavosti

Neuveriteľný psí čuch: Vedel si, že pre svojho psa si vôňou?

Neuveriteľný psí čuch: Vedel si, že pre svojho psa si vôňou?

videní: 3.0K

Názory Alexandry Horowitzovej sme ti už na našich stránkach priniesli. Napríklad v článku: Neuveriteľný psí čuch: Domáci miláčikovia dokážu vycítiť čas. Opätovne sa vrátime k tomu fascinujúcemu zmyslu, čím je psí čuch. Tentoraz sa zameriame na to, ako človek vonia pre psa.

Alexandra Horowitzová je autorka knihy: „Sledujeme psa vo svete zápachu“. CNN priniesla článok, kde prezentuje jej názory. My ti ponúkame niektoré z nich.

000003

MAGICKÝ MOMENT PREMENY

Jeden z najveselších žánrov videí na You Tube je, keď psi zdravia vojakov po návrate domov. Či ich majiteľ bol nasadený dlho alebo krátko, psy prepuknú do neobyčajnej, neskrotnej psej oslavy: šialene vrtia chvostom, váľajú sa na chrbte, kňučia dokonca i s úsmevom, vrtia sa medzi nohami vojakov. Niet pochýb o tom, že pes si ich zapamätal.

V niektorých z týchto videí je psík spočiatku na pochybách: Ako (často uniformovaná) osoba príde, alebo vstúpi do domu, pes šteká, opatrne sa blíži, chvost má dole a uši dozadu. Nespoznáva osobu.

Ale potom príde magický moment transformácie. Pozrite sa na nos. Každý pes zdvihne svoj nos do vzduchu, chytá závan vetra. Alebo čuchá ponúkanú ruku. V okamihu sa cudzí človek zmení na osobu, ktorú pes pozná a túžil vidieť.

PSÍ SVET JE SPRACOVANÝ V PACHOCH

Všetci dobre vieme, aký je pes dobrý v pachu. Ale akí naozaj dobrí sú, to len nedávno vyšlo najavo.

Psí svet je spracovaný v pachoch. Ako vidíme obrazy v našej mysli, keď zacítime vôňu; ako hovoríme slovami, pes sa dorozumieva pachmi. Autorka strávilia posledných niekoľko rokov štúdiom, ako psy využívajú čuch a sledovaním pracovných psov, ktorí sú cvičení na detekciu vôní.

Podporení ich kolegialitou a schopnosťou pracovať s ľuďmi si psy už niekoľko posledných rokov budujú reputáciu pre svoju schopnosť detekcie vôní.

 

LIMIT POUŽITIA PSIEHO NOSA

Každý návštevník vidí na letisku psov, ktorí identifikujú výbušniny; na hraniciah strážiacich psov a rovnako sa stretnete aj so psami, ktoré hľadajú drogy pričuchnutím k pneumatike. Policajné psy sú všadeprítomné. Ale detekčné psy (známe v rôznych psích kruhoch ako cvičené psy, detektorové psy, alebo pracovné psy), odhalia viac než len výbušniny a drogy. Limit použitia psieho nosa je doteraz definovaný limitom predstavivosti, než limitom jeho schopností.

Naša predstava sa ukázala v poslednej dobe oveľa plodnejšia. K dnešnému dňu boli psy vyškolení na detekciu nielen výbušnín, ale aj nášľapných mín a akcelerátorov. Podľa samotnej vône vedia psy nájsť nelegálne dovezenú marihuanu, nelegálne mobilné telefóny vo väzení, importované žraločie plutvy v kufroch i ploštice.

Niektorí psi sú trénovaní pre cudzorodé látky v oblasti životného prostredia v priemyselných skládkach a iní nájdu pašované kly a rohy neprávom odobraté slonom a nosorožcom.

PSY MAJÚ SCHOPNOSŤ CÍTIŤ ČOKOĽVEK

Za predpokladu, že každá látka má svoj zápach, psy, zdá sa, majú schopnosť cítiť takmer čokoľvek. Takže týmto spôsobom nás psy vedia odhaliť. Sledovanie, stopovanie, pátranie a záchranárske práce identifikáciou vôní, psy hľadajú nezvestných, stratených, alebo mŕtvych – či zločincov

Vôňa človeka je tak silná, že psy ju dokážu sledovať v priebehu času, aj keď dotyčný prejde cez vodu. V jednej štúdii výskumníci zistil, že vycvičený pes bol schopný určiť, kto sa dotkol rúrkovej bomby – po tom, čo rúrková bomba explodovala.

Psy boli vyškolené nájsť utopených ľudí. Zápach rozkladu ľudského tela stúpa k hladine jazera, alebo inej vody, a niektoré psy môžu dokonca sledovať prúdiaci vzduch aj tečúcu vode.

Lavínové záchranárke psy našli ľudí, ktorí boli pochovaní viac ako 7 metrov pod snehom: pach osoby totiž vyrážal na povrch.

000001

TY SI VÔŇA PRE SVOJHO PSA

Pre tvojho psa si vôňou. Ak chceš svojho psa vycvičiť, aby dokázal rozoznávať vôňe, je podstatné, aby s nimi bol v neustálom kontakte.

Výskum s foxteriérom zistil, že dokáže zistiť jeden miligram kyseliny myslovej (páchnuce ponožky), medzi 100 miliónmi kubických metrov vo vzduchu.

Každý pes, aj ten bez výcviku, by zacítil spoteného astrunauta vo vesmírnom stredisku v objeme 3,7 milióna kubických metrov vzduchu.

PES A PLYNUTIE ČASU

000002

Vzhľadom na psiu citlivosť na prítomnosť, neprítomnosť alebo zmenu zápachu, psy v podstate cítia plynutie času. Minulosť je pod nohami; pachy zo včerajška sa nachádzajú pri zemi.

Pachy, ktoré zanecháme okolo našich domovov, keď odchádzame, sa pohybujú stále nižšie, až sa úplne rozplynú. Čím dlhšie sme preč, tým menej náš domov vonia ako my.

ZDROJ:CNN

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov