Zaujímavosti

Vzbura anjelov: Biblia ako sci-fi román? 1. časť

anjeli

videní: 2.5K

Opäť prinášame zaujímavý článok a opäť sa bude týkať Biblie a Enochovej knihy, ktorá ju dopĺňa a to priam šokujúcim spôsobom. Ak vás kresťanstvo respektíve Kniha kníh zaujíma možno aj trochu z inej strany, ste tu správne a to bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste veriaci. Nebudeme však predbiehať, pohodlne sa usaďte a poďme sa spoločne pozrieť na prvú časť článku.

Enochova kniha, ktorá sa zachoval prostredníctvom etiópskych kresťanov a Jamesa Brucea, ma niekoľko častí: Kniha strážcov (1 až 36), Kniha podobenstva (37 až 71), Astronomická kniha (72 až 82), Kniha snov (83 až 91), Dopis (92 až 108). tieto časti sú nesúrodé a to tak pôvodom, ako i tematikou. V rámci tohto článku sa však bližšie pozrieme na Knihu strážcov. Je to totiž akési spresnenie tej časti knihy Genesis, ktorá sa zaoberá pôsobením Synov Božích na zemi. V podstate vysvetľuje práve tie úseky šiestej kapitoly, ktoré v Biblii pôsobia ako vytrhnuté z kontextu a takmer úplne nezrozumiteľné. Enoch ich objasňuje jednoznačne, ale takým spôsobom, že z Biblie vlastne robí sci-fi románom o stretnutí primitívnych pastierov s akousi cudzou vyspelou civilizáciou.

„Anjeli v nebi mi ukázali zjavenie a hovorili so mnou. Rozumel som tomu, čo mi chceli povedať: nie je to určené pre túto generáciu, ale pre vzdialenejšie generácie, ktoré prídu po nich…“ Tak sa začína Enochove rozprávanie, a ďalej pokračuje obrazmi katastrofy. „A veľké hory sa budú triasť, ich vrcholy padnú a roztavia sa ako vosk v plameni. Zem sa potopí, všetko na nej bude zničené…“ Tu je taktiež prvá zmienka o Strážcoch, ktorých však Enoch bližšie nešpecifikuje. Len „sucho“ konštatuje, že i oni sa budú triasť a budú oplývať veľkým strachom. Zdá sa, že to sú oni, kto katastrofa spôsobí. Viac-menej Boh zachová tých, ktorí mu ostanú verní. Pokračujeme druhou časťou článku. 

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov