Zaujímavosti

TOP 10 najničivejších atómových bômb, ktoré boli kedy vyrobené a otestované


videní: 3.4K

Väčšina z nás videla zábery či fotografie z explózií v Nagasaki a Hirošime. Bomba zhodená na Hirošimu, prezývaná „Little Boy“, mala silu 4 kiloton a „Fat Man“ – zhodený na Nagasaki bola o sile 19-24 kiloton. Len o pár rokov neskôr, USA testovala atómové bomby o sile zopár megaton. Sovietsky zväz tieto testy taktiež nasledoval na začiatku 60. rokov. Tieto desivé bomby, ktoré boli použite na Hirošimu a Nagasaki boli ničím v porovnaní s tými, ktoré boli testované v neskorších rokoch. Preto dúfame, že ich nikto nikdy nepoužije proti skutočným cieľom.

10. Trinity

Prvý test atómovej bomby bol vykonaný pod názvom Trinity v Novom Mexiku. Sila výbuchu sa rovnala ekvivalentu 20 kiloton TNT. Bola o dosť silnejšia ako Little Boy a skoro rovnako silná ako Fat Man. Robert Oppenheimer, technický riaditeľ projektu Manhattan, povedal o tejto udalosti, že žiara ktorá nastala po výbuchu bola jasnejšia ako svetlo z tisíciek sĺnk.

9. Sovietsky test #158 a #168

Sovieti sa počas 2. svetovej vojny oneskorili so snahou o vytvorenie jadrových zbraní, ale keď vojna skončila, pustili sa bezhlavo do závodu o zbrane hromadného ničenia. Od roku 1949, boli pripravení na testovanie prvej sovietskej atómovej bomby RDS-1 a stali sa tak druhým národom, ktorý odpálil jadrové zariadenie. O 13 rokov neskôr dobehli USA s dvoma atómovými bombami, 158 a 168, ktorá každá z nich bola o sile 10 megaton. Nie je prekvapením, že z týchto testov nie sú zachované žiadne fotografie. Testy sa odohrali v arktickej oblasti na súostroví Novej Zeme v Rusku.

8. Ivy Mike – prvá vodíková bomba

Úplne prvá vodíková bomba na svete, Ivy Mike, prekonala testovacie zariadenia. Ostrov Elugelab, ktorý je súčasťou Marshallových ostrovov, bol zámerne postavený na túto skúšku v roku 1952. Všetko čo zostalo po výbuchu bol kráter hlboký 50 metrov. Bomba o sile 10,4 megaton, obsahovala atómový hríb rozprestierajúci sa do výšky 48 kilometrov. Veľkosť a rýchlosť výbuchu bola ohromná.

7. Castle Romeo

Romeo bola časť zo série testov vykonaných na Atole Bikini v roku 1954. Bola odpálená na člne na presnom mieste krátera, ktorý bol vytvorený skorším testom Castle Bravo. 11 megatonová bomba je treťou najväčšou, ktorú testovali Spojené štáty. Ak by bola odpálená na ostrove alebo pevnine, zničila by všetko v oblasti 5 štvorcových kilometroch.

6. Sovietsky test #123

Testu 123 prechádzali testy 158 a 168. Odohral sa o rok neskôr na rovnakom mieste – Nová Zem, Rusko. Kto vie prečo, ale tonáž tejto bomby bola znižovaná na konečných 12,5 megaton. Rovnako ako u ostatných testov, ani z tohto neexistujú žiadne fotografie.

5. Castle Yankee

Výbuch bomby Castle Yankee predbehol všetky očakávania. Pri tejto desivej bombe bola odvedená naozaj skvelá práca. Jej výbuch bol ďalším testom zo série skúšok v Atole Bikini v roku 1954. Inžinieri predpokladali bombe silu 6 až 10 megaton, no mýlili sa. Sila bomby sa zastavila na hodnote 13,5 megaton. Atómový hríb sa vyšplhal až do výšky 56 km a šírky 160 km. To všetko v dôsledku rýchleho štiepenia uránu. V dôsledku poveternostných podmienok, spad zaznamenali až v Mexiko City, ktoré je od výbuchu vzdialené 11 400 km.

4. Castle Bravo

Najväčší jadrový výbuch Spojených štátov bol odpálený pred viac ako 60 rokmi a to 28. februára 1954. Ďalším zo série „Castle“ testov bol Castle Bravo. Ten išiel rovnako nad rámec svojich plánovaných 6 megaton na rovných 15 megaton. Na svedomí ma najväčšie rádioaktívne zamorenie, dosiaľ spôsobené USA. Bomba Castle Bravo bola približne 1 000-krát silnejšia ako atómova bomba zhodená na Hirošimu počas 2. svetovej vojny. Rádioaktívny spad z výbuchu, ktorý bol realizovaný ako tajný test, zasiahol japonský rybársky čln a vyvolal tak silný medzinárodný odpor voči atmosferickým termonukleárnym testom. Radiácia z výbuchu zamorila prostredie o rozlohe približne 18 tisíc štvorcových kilometrov a spôsobila tak rôzne vrodené chyby u detí, ktoré sa narodili v tejto oblasti.

3. Sovietsky test #173, #174 a #147

Napriek tomu, čo sa dialo v Pacifiku v roku 1954, sovieti pokračovali v testovaní. Na jeseň roku 1962 testovali 3., 4., a 5. najintenzívnejší jadrový výbuch na svete vôbec. Každý z týchto výbuchov bol o sile 20 megaton. Opäť platí, že žiadne fotografie neboli nikdy zverejnené.

2. Sovietsky test #219

Ďalší test sa odohral v decembri toho istého roku, s názvom Test 219. Poznač si, že na súostrovie Nová Zem netreba zablúdiť ani náhodou. Test 219 bol o sile 24,2 megaton. Ak by sa niekto nachádzal v oblasti 6 000 kilometrov štvorcových, utrpel by popáleniny 3. stupňa. Znova žiadne fotografie.

1. Cár bomba

Rok pred testom #219, bola otestovaná najväčšia jadrová zbraň, ktorá bola kedy odpálená. Všetko sa to odohralo znova na súostroví Nová Zem v Rusku. Cár bomba bol najväčším umelým výbuchom vôbec. Jej sila sa odhaduje na 50 až 58 megaton a jej záblesk bol viditeľný na 515 kilometrov. Atómový hríb bol vysoký 67 km a široký 95 km. Vybuchla 30. októbra 1961. Bombardér, ktorý ju zhodil takmer pohltila masívna ohnivý guľa. Cár bomba, označovaná aj ako AN602 mala pôvodnú silu 100 megaton. Jej silu sa nakoniec rozhodli znížiť z obavy, že výbuch by mohol narušiť zemskú kôru v mieste výbuchu. Škandinávci sú určite vdačný, pretože účinky na ne by boli väčšie než pri výbuchu, ktorý videli pred ich oknami. Nórsko a Fínsko utrpelo škody na budovách.

Zdroj: warhistoryonline
Titulná foto: pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov