Zaujímavosti

Biblická podzemná knižnica: Hľadanie zlata a sklamanie

Biblická podzemná knižnica

videní: 1.2K

Pokračujeme druhou časťou článku. Po tom, čo sa v roku 1947 – teda po druhej svetovej vojne, situácia v Palestíne aspoň ako tak upokojila, začali sa miestne starožitníctva plniť viac ako zaujímavými papyrusovými a pergamenovými zvitkami. Vedci spozorneli.

A nielen vedci boli tí, ktorým zvitky dvíhali adrenalín. Aj duchovní začali tušiť, že ide o záležitosť prelomového významu. Nechýbali ani hlasy, podľa ktorých sú na obzore odhalenia, ktoré spochybnia všeobecne prijímanú podobu Biblie. Pokiaľ by najstaršie texty hovorili inak než Kniha kníh, mnoho kňazov, pastorov i rabínov by zo dňa na deň mohlo čeliť veľkým problémom. Okamžite sa vyrojili podozrenia, že obsah zvitkov sa stane – alebo už sa vlastne stal – predmetom utajovania a intríg.

Nasledujúce pátranie po pôvode záhadných rukopisov prinieslo ďalšie senzačné odhalenie: písomnosti pochádzajú z akejsi jaskyne v odľahlej divokej oblasti na západnom brehu Mŕtveho mora neďaleko miesta nazývaného Kumrán (Qumran). A najskôr ich tam ešte dosť aj ostalo.

Kumránsku jaskyňu, v ktorej sa texty nachádzali, v skutočnosti objavili už o rok skôr kočovníci z beduínskho kmeňa Taámire. Dúfali, že v diere týčiacej sa na vysokom a obťažne dostupnom skalnom útese bude zlatý poklad. Keď sa ale pätnásťročný Muhammed Ahmed – najmladší a najmenší z objaviteľov – dostal cez tesný otvor dnu, prišlo sklamanie. V neveľkej dutine skalnej steny bolo asi 10 hlinených valcovitých nádob. Väčšina z nich bola prázdna, z niektorých vypadli len akési závitky, ktoré zjavne mali od zlata dosť ďaleko.

Nálezom otrávení kočovníci si ich nakoniec predsa len odniesli so sebou a pri najbližšej príležitosti ich skúsili ponúknuť obchodníkom so starožitnosťami. Tí brali všetko, aj keď ešte netušili, o čo sa jedná. Nomádi boli lacní, zatiaľ čo bádatelia z Európy a Ameriky naopak bohatí. A často zaplatili slušné sumy aj za predmety, ktoré neboli úplne „top“. Cez priekupníkov sa následne prvé nálezy dostali k duchovným v jeruzalemských kláštoroch a neskôr i k vedcom. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov