Zaujímavosti

Hľadá sa Enoch. 2. časť

Hľadá sa Enoch Poznávací výlet po nebesiach

videní: 1.4K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Hľadá sa Enoch. Enocha, aj pre ľudí, ktorí Bibliu nečítali a tento starozákonný praotec im nič nehovorí, a pravidelne čítajú TOPdesať, predstavovať nemusíme. Pozrite sa s nami na Slovanského Enocha trochu bližšie.

Slovanský Enoch vznikol zrejme až po 8. alebo 9. storočí nášho letopočtu, kedy bola vytvorená liturgická staroslovienčina, v ktorej je písaný. Niektorí bádatelia jeho autorstvo dokonca pričítajú samému vierozvestcovi Konštantínovi, ktorý je u nás populárny vďaka cyrilo-metodskej misii na Veľkej Morave. Nie je to vylúčené, pretože mal na svoju dobu skvelé vzdelanie v oblasti teológie, filozofie aj literatúry, takže potrebné znalosti mu rozhodne nechýbali.

Slovanský Enoch teda nie je sám o sebe nijak obzvlášť starý (aspoň v komparácii s Bibliou), napriek tomu pravdepodobne vznikol z rovnakých starých predlôh ako Enoch etiópsky – má sa za to, že pochádza z gréckych prekladov pôvodných židovských textov. Oba texty sa pritom v mnohých veciach líšia, takže sa svojim spôsobom navzájom dopĺňajú.

Jeden z biblických bádateľov o tom napísal: „Slovanský Enoch môže obsahovať inú časť skrytého učenia o padlých anjeloch, ktorých poznali Židia, ktoré je však pre nás z najväčšej časti stratené. Práve v tom je jeho hodnota aj napriek skutočnosti, že je kratšie a obsahuje nános neskorších editorských úprav.“

Za mnohé informácie môžeme vďačiť jednému nemenovanému českému autorovi, ktorý sa rozhodol vydať na veľmi komplikovanú cestu a to vlastnoručne preložiť do češtiny anglické preklady etiópskeho aj staroslovanského Enocha. Rozhodol sa tak z dôvodu, že na trhu proste nebola vydaná česká, resp. slovenská verzia Enocha.

Vydajme sa spolu s Enochom na neuveriteľnú výpravu, ktorá siaha dosť ďaleko, až do „desiateho neba“. Podľa niektorých to znamená až za hranice atmosféry našej planéty, na palubu lietajúceho mesta, loďou nepochádzajúcou z tohto sveta. Pokiaľ vám nasledujúce články, ktoré v redakcii TOPdesať už pripravujeme budú pripadať ako filmy o Indiana Jonesovi, tak to pravdepodobne nebude náhoda. Ani bestselleroví autori totiž nedokážu vymyslieť to, čo napíše sám život.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov