TOP 10

10 osobností, o ktorých si (pravdepodobne) netušil, že získali Nobelovu cenu za mier

nobelovu

videní: 1.3K

Poznáš ich. Sú to mená, pri ktorých sa ti v pamäti hneď vynorí známa tvár. Čo však možno nevieš, je to, že získali jedno z najprestížnejších ocenení sveta. Preto ti prinášame 10 osobností, o ktorých si (pravdepodobne) netušil, že získali Nobelovu cenu za mier.

Alfred Nobel bol švédsky inžinier, chemik a vynálezca, ktorý je po celom svete známy vďaka výrobe dynamitu. Keďže patent na dynamit od neho začali hromadne odkupovať vlády, stal sa jedným z najbohatších ľudí sveta. Alfred Nobel zomrel 10. decembra 1896. Vo svojom testamente určil, že každoročne sa z jeho peňazí oddelí suma, ktorou budú odmenení tí, ktorí za posledný rok dosiahli najväčší objav alebo úspech v jednej z týchto oblastí: fyzika, chémia, medicína, literatúra a mier. Ceny sa začali udeľovať v roku 1901, a to presne v deň Nobelovho úmrtia.

Cena za mier je najzaujímavejšou z Nobelových cien. Ako jedinú ju môže získať aj organizácia, nielen jeden človek. Avšak je zaujímavá aj tým, že mnohokrát je verejnosť pobúrená tým, ktorá osoba alebo organizácia ocenenie získala.

Touto cenou sa môžu popýšiť mnohé známe osobnosti. Pripomeňme si desať z nich.

Theodore Roosevelt

Nobelovu cenu za mier

Tento 26. prezident Spojených štátov získal Nobelovu cenu za mier v roku 1906 za vyjednanie ukončenia rusko-japonskej vojny. Okrem toho bol úspešným prírodovedcom, spisovateľom, vojakom, lovcom, cestovateľom a, samozrejme, politikom.

Henri La Fontaine

HenriLaFontaine

Významný belgický právnik, bibliograf a politik. Bol zástancom ženských práv a emancipácie žien. Podieľal sa na založení Medzinárodného bibliografického ústavu a ďalších takýchto inštitúcií. Bol členom Stáleho medzinárodného výboru mieru a od roku 1907 tam pôsobil ako prezident. Za to, že sa celý život angažoval v mierových organizáciách, dostal v roku 1913 Nobelovu cenu za mier.

Woodrow Wilson

739px-President_Woodrow_Wilson_portrait_December_2_1912

Bol 28. prezidentom Spojených štátov. Študoval právo, politológiu a dejiny USA. Najprv učil na Princetone ako profesor, neskôr pôsobil ako rektor. Pri prezidentských voľbách mu dalo svoj hlas viac ako šesť miliónov Američanov. V roku 1919 dostal Nobelovu cenu za mier za podiel na vzniku Spoločnosti národov.

Jane Addamsová

Jane_Addams_profile

Americká novinárka, filozofka, sociologička, reformátorka, aktivistka a autorka. Založila prvý sociálne bezbariérový dom, ktorý sa stal komunitným centrom. Počas svojho života bojovala za práva žien, verejné zdravie a svetový mier, vytvorila aj povolanie sociálneho pracovníka v Amerike. Chcela docieliť zavedenie volebného práva pre ženy. Podieľala sa na vzniku Amerického zväzu pre občianske slobody. V roku 1931 jej bola udelená Nobelova cena za mier, a tak sa stala prvou americkou ženou, ktorá toto ocenenie získala.

Martin Luther King Jr.

martin-luther-king-180477_1280

Jeden z najvýznamnejších mužov Ameriky. Bol baptistickým kazateľom a bojovníkom za občianske práva, organizoval protestné pochody čiernych obyvateľov za právo voliť, právo na prácu, za ukončenie rasovej segregácie a mnohé iné občianske práva. V roku 1964 dostal Nobelovu cenu za mier. Jeho odkaz a posolstvo sa dostali do celého sveta a v USA sa dodnes slávi výročie jeho narodenia.

Andrej Dmitrijevič Sacharov

Autor: RIA Novosti archive, image #25981 / Vladimir Fedorenko / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Autor: RIA Novosti archive, image #25981 / Vladimir Fedorenko / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0Odkaz

Tento fyzik ruského pôvodu sa spolupodieľal na vytvorení vodíkovej bomby. Po vyštudovaní fyziky na Moskovskej štátnej univerzite M. V. Lomonosova sa zaoberal problematikou termonukleárnych reakcií. Trikrát bol vyznamenaný za svoje vedecké úspechy. Angažoval sa v boji za dodržiavanie ľudských práv. Následne mu boli odobraté všetky vyznamenania a ocenenia a bol vysťahovaný z Moskvy a žil aj s manželkou vo vyhnanstve. Nobelova cena za mier mu bola udelená v roku 1975.

Matka Tereza

Autor: Evert Odekerken – Personal picture taken in India by Evert Odekerken., CC BY 2.5, Odkaz

Autor: Evert Odekerken – Personal picture taken in India by Evert Odekerken., CC BY 2.5Odkaz

Agnes Gonxhe Bojaxhiu bolo meno ženy, ktorú celý svet pozná ako Matku Terezu. Vyštudovala učiteľstvo zemepisu a dejepisu. Je známa zakladaním domov na pomoc chudobným, chorým a sirotám. V roku 2003 ju pápež Ján Pavol II. vyhlásil za blahoslavenú, pápež František ju v roku 2016 vyhlásil za svätú. Získala mnoho ocenení a v roku 1979 aj Nobelovu cenu za mier.

Michail Sergejevič Gorbačov

Autor: RIAN_archive_850809_General_Secretary_of_the_CPSU_CC_M._Gorbachev.jpg: Vladimir Vyatkin / Владимир Вяткинderivative work: Jbarta – This file was derived from  RIAN archive 850809 General Secretary of the CPSU CC M. Gorbachev.jpg: , CC BY-SA 3.0, Odkaz

Autor: RIAN_archive_850809_General_Secretary_of_the_CPSU_CC_M._Gorbachev.jpg: Vladimir Vyatkin / Владимир Вяткинderivative work: Jbarta – This file was derived from  RIAN archive 850809 General Secretary of the CPSU CC M. Gorbachev.jpg: , CC BY-SA 3.0Odkaz

Jeden z najznámejších bývalých sovietskych komunistických politikov. Počas svojej vlády zavádzal nové reformy, uskutočnil niekoľko významných zahraničných reforiem. Nobelovu cenu za mier získal v roku 1990. Má zásluhy na ukončení studenej vojny, rozpade sovietskeho bloku a zmiernení napätia vo svete.

Nelson Mandela

nelson-mandela-539834_1280

Bol prezidentom Juhoafrickej republiky a bojovníkom proti apartheidu (politika rasovej oddelenosti). Počas svojho života sa účastnil mnohých štrajkov za práva menšín. Získal medzinárodný rešpekt za svoju obhajobu národného a medzinárodného uzmierenia. Počas svojho života dostal veľa ocenení. Jedným z nich bola aj Nobelova cena za mier.

Malála Júsufzajová

Táto pakistanská bojovníčka za ľudské práva a práva dievčat na vzdelanie získala Nobelovú cenu v roku 2014. Keďže mala vtedy iba 17 rokov, stala sa najmladším nositeľom Nobelovej ceny v dejinách. Získala najvyššie štátne civilné ocenenie za hrdinstvo, prežila útok, pri ktorom ju postrelili do hlavy a do krku, keď sa vracala zo školy. Po tomto útoku vznikla petícia, vďaka ktorej ju nominovali na Nobelovu cenu. Pri svojom prejave v OSN zdôrazňovala dôležitosť vzdelania pre milióny detí, ktoré nemôžu chodiť do školy.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov