Zaujímavosti

Dunkerque a 2. svetová vojna (5. časť)

Dunkerque

videní: 1.0K

 Aj napriek hrdinstvu preukázanom v Dunkerquu a úspešnou evakuáciou prevažnej väčšiny spojeneckých vojsk išlo o potupnú porážku. Hitler nariadil, aby na oslavu vyzváňali tri dni zvony a Churchill pochmurne poznamenal: „Evakuáciou sa vojny nevyhrávajú“. Pokračujeme v poradí piatou časťou článku o situácii vo francúzskom meste Dunkerque počas druhej svetovej vojny.

Dunkerque neznamenal vojenskú porážku, ale ak by britské a francúzske jednotky padli do zajatia, dôsledky by boli oveľa horšie. Ťažko posúdiť, ako by Británia pokračovala vo vojne bez väčšiny svojich pozemných síl.

Od tejto doby sa rozchádzajú názory, prečo sa Nemci spoliehali na luftwaffe, namiesto toho, aby zaútočili tankami a pozemnými silami. Odporcovia kládli Hitlerovi za vinu, že vydal rozkaz, aby sa zastavili, a to buď preto, že nechcel zničiť Britániu, alebo si proste urobil zlý úsudok. Goringovi zasa vyčítali príliš veľké sebavedomie a to, že Hitlerovi chválenkársky nahovoril, že luftwaffe dokončí akciu aj vo vlastnej réžii.

Ako je známe, poľný maršal Gerd von Rundstedt svojim vojakov rozkázal, aby nezaútočili. Vedel, že polovica tankov je nepoužiteľných a zvyšok chcel ušetriť pre nadchádzajúci útok na francúzske jednotky. Vďaka Rundstedtovmu rozhodnutiu mala obrana Dunkerquu tri dni na upevnenie pozícií a evakuáciu vojska. Hitler potom Rundstedtovi nariadil, aby zaútočil, ale to už bola väčšina nepriateľských jednotiek v bezpečí. Po vojne nemecký veliteľ tankových vojsk heinz Guderian premýšľal, čo by sa stalo, ak by Rundstedt rozhodol inak. Napísal:

Teraz už nie je možné povedať, ako by vojna prebiehala, ak by sa nám vtedy v Dunkerquu podarilo zajať britské expedičné sily.

Popravde, Británia by sa následne nezmohla na žiadnu vojenskú akciu. Námorníctvom a letectvom by bola čo najviac chránila svoje ostrovy, ale Nemcov by to bolo povzbudilo k priamemu útoku na Britániu. Keď sa na to pozeráme s odstupom času, Rundstedtovu prehnanú opatrnosť pri Dunkerquu môžeme zhodnotiť ako jeden z najväčších prešľapov druhej svetovej vojny, ktorý v konflikte mohol znamenať obrovský zvrat.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov