Zaujímavosti

Dunkerque a 2. svetová vojna (3. časť)

Dunkerque

videní: 4.8K

Pokračujeme treťou časťou článku o francúzskom meste Dunkerque, ktorý bol roky roky, vďaka svojej strategickej polohe, zmietaný rôznymi vojnami či väčšími a menšími bitkami. Trvalo tri dni, kým francúzskemu veliteľovi generálovi Mauricemu Gamelinovi došlo, ako vážna situácia vôbec je. Nielen že sa Nemecko chystalo napadnúť Paríž, ale britské a francúzske jednotky v Belgicku a Holandsku museli v zúfalej snahe o záchranu celej situácie ustupovať.

Vojenské fiasko ešte umocnila neschopnosť primerane spolupracovať. Britské jednotky nemali ani potuchy, ako je francúzska situácia vážna, a začali namietať, že francúzske vojsko neodvádza svoju časť práce. Galein zjavne nedokázal podniknúť rozhodujúcu akciu a dňa 19. mája sa vzdal velenia. Nahradil ho generál Maxime Weygand.

Následne sa veliteľ Britských expedičných síl generál lord Gort začal sťažovať, že z Británie nedostáva jasné pokyny. Napísal, že „neexistuje vyššie velenie“, čo „nás nervovo všetkých hrozne vyčerpáva“. Následne dostal od Churchilla rozkaz k protiútoku, lenže už bolo neskoro. Gort rozhorčene napísal: „Ako si myslí, že máme zhromaždiť osem divízií a zaútočiť podľa jeho predstáv?“

Churchilla rozladilo, že sa nedočkal vytúženého vývoja, a poslal za Gortom Ironsidea s rozkazom zaútočiť. Gort Ironsideovi vysvetlil, že ani britské, ani francúzske sily nemôžu dotyčné príkazy splniť, a neochotne sa zhostil úlohy viesť malú jednotku z Arrasu na juh.

Ironside následne hovoril s francúzskymi vrchnými veliteľmi a zistil, že sú úplne demoralizovaní, ale po ostrej výmene názorov sa podvolil tiahnuť so svojimi jednotkami na sever a spojiť sa s britskými. Keď sa Ironside vrátil a odovzdal správu Gortovi, ten reagoval slovami, že Francúzi nezaútočia. A nemýlil sa. Akonáhle Briti udreli na Arras, Francúzi naďalej nečinne vyčkávali.

V tejto fáze Weygand navrhol, aby Francúzi prešli na novú taktiku. Nemci však vrazili medzi spojenecké pozície kôl a Weygand sa domnieval, že by jeho plán mohol odvrátiť katastrofu. To už Gort stratil všetku nádej na záchranu situácie a oznámil, že s okamžitou platnosťou začne britské vojsko evakuovať. Na evakuačný plán sa spoločne pozrieme v poradí štvrtej časti nášho článku.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov