II. svetová vojna

Nacistický pohlavár menom Martin Bormann: 1. časť

Bormann

videní: 1.3K

Než sa tretia ríša v plameňoch a krvi preliatí zrútila, sa do postavenia druhého najmocnejšieho muža v Nemecku vyšplhal Martin Bormann. Neustále stúpol po pomyselnom rebríčku v hierarchii nacistickej strany a po Hessovom lete do Británie sa prebojoval na najvyššie miesta. Prinášame ďalší viac ako zaujímavý článok z obdobia druhej svetovej vojny. Pozrite sa spoločne s nami na život a kariéru Martina Bormanna.

V roku 1945 patril k hŕstke zarytých stúpencov, ktorí ostávali bezvýhradne oddaní vodcovi. V berlínskej pasti, v ohni leteckého bombardovania a v obkľúčení ruskými vojskami, bol stále neochvejne odhodlaný. Keď Hitler s Goebbelsom spáchali v bunkri samovraždu, Bormann sa rozhodol nenasledovať ich príklad. Namiesto toho si naplánoval útek z mesta odsúdeného k záhube do Šlezvicko-Holštajnska, kde zvyšku tretej ríše vojvodil admirál Karl Dönitz.

Najprv sa pokúsil zachrániť tým, že vyslal generála Krebsa pod vlajkou vyjednávača s ponukou, že sa ríšske kancelárstvo vzdá, pokiaľ jeho osadenstvo dostane záruku bezpečného odchodu. Ruský generál Čujkov však trval na bezpodmienečnej kapitulácii a spomínanú záruku odmietol poskytnúť.

Keď tento plán Bormannovi nevyšiel, zaumienil si, že sa prebije sovietskymi líniami a pripojí ku admirálovi Dönitzovi. Prvého mája 1945 o pol piatej poobede predložil svoj plán obyvateľom bunkru. Väčšina ho označila za neuskutočniteľný, ale pár z nich bolo toto riziko ochotných podstúpiť. O ôsmej hodine večernej skupinka okolo Bormanna ríšske kancelárstvo opustila, krkolomne preliezla hromadu sutín na území smrti a spúšte. Opatrne postupovali, až sa im podarilo dostať ku Weidendammskému mostu. Mali v úmysle prekročiť Sprévu a vydať sa na severozápad do Šlezvicko-Holštajnska. O tom, čo nasledovalo, sa vedú rozsiahle debaty. Pri súdnom procese s vojnovými zločincami pred norimberským vojenským tribunálom podali dvaja z preživších úplne odlišné vysvetlenia udalostí. Hitlerov šofér Erich Kempka prehlásil:

Okolo prešlo niekoľko tankov a za nimi obrnené transportéry. Tanky na moste prekonali cestné zátarasy. Bormann bol tesne za prvým tankom, ktorý sa stal terčom. Zasiahla ho protitanková strela vypálená z okna a vybuchol. V mieste, kde stál Martin Bormann, bola len ohnivá guľa.

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Nacistický pohlavár menom Martin Bormann.

Zdroj: imago-imagestopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov