Zaujímavosti

Nórske mesto Rjukan nemá dostatok svetla a tak prišlo s geniálnym riešením

slnko

videní: 1.4K

Pre naše zdravie a pohodu je príjem denného slnečného žiarenia takmer nevyhnutnosťou. Bohužiaľ, nie všetky miesta na svete majú toľko šťastia a času na to, aby si slnko užili dostatočne dlho.

A to je presne prípad Nórskeho mestečka Rjukan. Vláda musela investovať do slnečných zrkadiel, aby vyriešila nedostatok priameho slnečného žiarenia v meste. Slnko poskytuje telu potrebný vitamín D, po ktorom obyvatelia mesta prahnú.

žiariace slnečné zrkadlo v Rjukane v Nórsku

Niektorí miestni obyvatelia namiesto výdrže zvolili jednoduchší spôsob, ako sa dostať k slnku – odsťahovať sa do inej teplej krajiny. Navzdory tomuto faktu ale mnoho ľudí zostáva a naďalej žije v temnote celé mesiace. Sú to ľudia, ktorí sa rozhodli prežiť a sú dosť trpezlivý na to, aby čakali na jasnejšie zajtrajšky.

slnečné zrkadlá v Rjukanskom Nórsku

Rjukan je považované za jedno z najtemnejších miest na našej planéte. Je to kvôli okoliu. Vysoké horské štíty, ktoré toto malebné mestečko obopínajú, zabraňujú prenikať svetlu od septembra až do marca. Vedeli by ste si predstaviť život v neustálom šere či tme?

Mesto sa ale rozhodlo investovať 5 miliónov nórskych korún, aby obyvateľom doprialo, čo sa nám ostatným javí ako samozrejmosť. Inštalovali tam totižto slnečné zrkadlá, ktoré sa nachádzajú 450 metrov nad mestom a sledujú pohyb slnka a odrážajú ho na mesto.

slnečné zrkadlo v Rjukane v Nórsku

Niekoľko miestnych ale hovorí, že keď sa tu narodíš a žiješ, ani si to neuvedomíš. Stane sa to tvojou súčasťou. Vďaka zrkadlám je v meste ale teplejšie. Nielen fyzicky, ale aj psychicky. Je to vlastne mentálne otepľovanie.

Ako to už ale poznáme z rozprávok, vždy sa nájdu aj záporáci. Niektorí ľudia celý projekt kritizujú a hovoria, že je to všetko iba trik. Trik, ako stratiť milióny zo štátneho rozpočtu na úplnú zbytočnosť. Kto vie, ako je to v skutočnosti?

slnečné zrkadlá v bočnom pohľade na Rjukan Nórsko

Po inštalácii týchto zrkadiel, ktoré odrážajú žiarivé slnko, mnohí kritici ustúpili. Uvedomili, ako slnečné zrkadlo pomohlo zvýšiť cestovný ruch mesta okrem priaznivého vplyvu na zdravie obyvateľov.

Kto vôbec prišiel na takúto myšlienku? Bol to zakladateľ mesta, pán Sam Eyde, ktorý v roku 1913 vniesol myšlienku zrkadlového slnečného žiarenia. Pokračoval vo výskume a pokúsil sa o vytvorenie, ale zjavne v tej dobe ešte neprišiel jeho čas a tak sa mu to nepodarilo. Zrkadlá sa nainštalovali až o 100 rokov neskôr.

muž hľadá slnečné zrkadlo v Rjukane v Nórsku

 

Zdroj: AwesomeInventions topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov