Zaujímavosti

Arktída by mohla zostať bez morského ľadu do roku 2035

arktída

videní: 824

Počas jari a začiatkom leta, keď sa sezónne teploty zvyšujú, sa na povrchu arktického morského ľadu tvoria plytké pramene vody. Arktída tieto malé vody potrebuje pre ľadové albedo – mieru toho, koľko slnečného žiarenia absorbuje ľad a koľko svetla sa odráža späť do vesmíru.

Medzinárodný tím vedcov, vedený Britským antarktickým prieskumom (BAS), teraz využil najmodernejší systém modelovania klímy vyvinutý Hadleyovým centrom UK Met Office, aby odhadol, aký vplyv bude mať intenzívne jarné slnko. Kvôli tomu odhadujú, že v roku 2035 sa už Arktída na pohľad navždy zmení, kedže tu nezostane žiaden morský ľad.

Arktída by mohla zostať bez morského ľadu do roku 2035

Tím založil svoje predpovede na údajoch zozbieraných za posledný glaciál – interval teplejšej globálnej priemernej teploty trvajúci tisíce rokov, ktorý oddeľuje nasledujúce ľadové obdobia v dobe ľadovej, ktorá nastala pred 127 000 rokmi. Súčasné interglaciálne obdobie sa začalo na konci pleistocénu, asi pred 11 700 rokmi.

Arktická klíma je charakteristická studenými zimami a chladnými letami. Zrážky sa väčšinou prejavujú vo forme snehu. Ročné zrážky sú menej ako 50 cm. Priemerné zimné teploty sú okolo −40 °C, pričom najnižšia nameraná teplota bola − 68 °C. Pobrežná arktická klíma je ovplyvňovaná oceánom, čo je dôvodom vyšších teplôt a častejšieho sneženia ako vo vnútorných oblastiach. Arktída je postihnutá globálnym otepľovaním, čo je dôvodom úbytku ľadu.

Pokroky v oblasti modelovania klímy znamenajú, že vedci môžu vytvoriť presnejšiu simuláciu predchádzajúcej klímy Zeme, čo môže pomôcť pri zobrazení budúcich scenárov. Toto zistenie zdôrazňuje dôležitosť začlenenia údajov o tavení ľadu do klimatických modelov a zároveň nás upozorňuje, že by sme mali naozaj začať riešiť zmenu klímy ako naliehavú záležitosť. Vieme, že Arktída prechádza výraznými zmenami, keď sa planéta neustále zahrieva.

Arktída by mohla zostať bez morského ľadu do roku 2035

Klimatické modely ukazujú oveľa väčšie otepľovanie v Arktíde ako je globálny priemer, čo vyplýva z veľkého medzinárodného záujmu o túto oblasť. Úbytok ľadu v Arktíde je dôsledkom topenia ľadovcov a ďalšieho ľadu v Grónsku, čo môže prispieť k podstatnému zvyšovaniu morskej hladiny v celosvetovom meradle. Podľa klimatických modelov sa predpokladá, že k úplnému roztopeniu morského ľadu dôjde v roku 2035. Letné roztopenie ľadu sa začne prejavovať približne v roku 2029.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov