II. svetová vojna

Špión zo Scapa Flow 1. časť

špión

videní: 5.0K

Jedným z prvých ozbrojených konfliktov medzi Nemeckom a britániou v druhej svetovej vojne bolo námorné stretnutie. V noci z 13. na 14. októbra 1939 prenikla osamelá nemecká ponorka do britskej námornej základni v Scapa Flow na Orknejských ostrovoch. Bez povšimnutia preplávala obranou a potopila vojnovú loď Royal Oak.

Ako sa táto katastrofa vôbec mohla udiať? Zavinila to číra nedbanlivosť, alebo nemecký špión poskytol ponorke zásadné informácie o stave obrany? Prinášame prvú časť série článkov s názvom Špión zo Scapa Flow.

Po potopení lode Royal Oak Nemci usporiadali tlačovú konferenciu a na nej sa predvádzal nafúkaný kapitán ponorky. Prehlásil, že sa jednoducho vyhol protiponorkovým zábranám blokujúcim vjazd do zátoky. Americký novinár Williarm Shirer, ktorý bol prítomný na tlačovej besede, v komentári napísal: „Britská ľahostajnosť musela byť hrozná“.

V tom čase to podobne posudzoval kadekto. Čiastočne právom. Obrana v Scapa Flow bola nedbalá a veľká časť oceľových sietí zhrdzavená, takže ako zátarasy už nefungovali. Churchill túto otázku nadhodil v septembri 1939, po tom, čo bol menovaný prvým lordom Admirality (teda ministrom námorníctva). Nemalo to však žiaden efekt.

Admirál sir William French taktiež varoval, že ponorka môže preniknúť obranou Scapa Flow, lenže aj jeho vztýčený varovný prst ostal bez odozvy. Ministerstvo námorníctva bolo aj naďalej prezieravé voči možnosti, že by si niektorá ponorka prerazila cestu domnele nepriepustnou bariérou. Naviac pochybovalo, že Nemci vôbec vedia, aký zlý je stav obrany Scapa Flow. Pripúšťalo fakt, že aj keď je otvorený prieliv úzky, ponorka by ním mohla preniknúť.

Bohužiaľ pre námorníkov dislokovaných na základni Nemci poznali nielen jej slabiny, ale taktiež to, ako prielivom preplávať. 10. októbra 1939 si komodor (neskôr admirál) Karl Dönitz zavolal mladého kapitána ponorky na palubu lode v prístave Kiel. Kapitán Gunther Prien mal vtedy len 30 rokov a podľa Shirerových slov to bol „fanatický nacista“. Dönitz o ňom vedel, že je odvážny a skúsený kapitán ponorky, a preto mu dal prečítať spis o Scapa Flow. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: todayinhistorytopdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov