Zaujímavosti

Muž rozmnožuje vzácne motýle na vlastnom dvore


videní: 1.7K

Rozrastanie miest postavilo mnoho živočíšnych a rastlinných druhov na pokraj vyhynutia a motýle nie sú výnimkou. Kalifornský vidlochvost pipevine je krásny modrý motýľ, ktorý žije v San Franciscu už celé stáročia. Ale ako sa rozvoj mesta od začiatku 20. storočia zrýchlil, tieto nádherné motýle sa v meste stali vzácnymi. Záchrana motýľa a jeho opätovné začlenenie do San Francisca sa stala misiou pre vodného biológa Tima Wonga, ktorý to robí priamo vo svojej záhrade.

Tieto motýle takmer vyhynuli kvôli urbanizácii

motýle

Kalifornský vidlochvost je skutočným zázrakom v kráľovstve motýľov. Životný cyklus tohto motýľa začína malými červenými vajíčkami, ktoré znášajú v spojkách na stonkách rastlín a listov. Potom vajcia prasknú a objavia sa čierne húsenice s oranžovými škvrnami, ktoré sa nakoniec premenia na nádherné motýle s tmavomodrou farbou. Tieto motýle boli už dávno nájdené v hojnom počte v San Franciscu, ale ako sa stále viac oblastí mesta rozvíjalo, tieto tvory stratili svoj biotop a takmer zmizli.

Tim Wong a jeho vášeň pre prírodu z neho spravili záchrancu pre motýle

Tim Wong je vodný biológ na Kalifornskej akadémii vied, ktorý vždy miloval prírodu. Jeho účet na Instagrame je plný pútavých obrázkov, ktoré ukazujú Tima so zvieratami, o ktoré sa stará v múzeu akadémie: tučniaky, sovy, hady, jašterice a samozrejme motýle.

Timova vášeň začala na základnej škole, kde sa najskôr pokúsil so svojimi spolužiakmi vychovávať tieto malé stvorenia. Tim bol ohromený tým, ako sa motýľ počas metamorfózy mení z húsenice.

Keď sa Tim po rokoch dozvedel smutný príbeh kalifornského lastovičníka, rozhodol sa urobiť všetko pre to, aby vrátil tohto krásneho motýľa do mesta. Vykonal dôkladný výskum a zistil, že keď je v štádiu húsenice, motýľ bude jesť iba kalifornskú rastlinu pipevine, ktorá sa v tomto regióne tiež stala vzácnou.

Tim našiel rastlinu v botanickej záhrade v San Franciscu a požiadal odborníkov, aby mu dali niekoľko výhonkov. Tim použil túto rastlinu a na svojej záhrade postavil skleník, ktorý imitoval prirodzené prostredie motýľa.

„Postavil som veľký skleník na ochranu motýľov a umožnenie ich párenia za vonkajších podmienok prostredia – prirodzené slnko, prúdenie vzduchu, kolísanie teploty,“ hovorí Tim. Mladý biológ začal svoj šľachtiteľský experiment s počiatočnou skupinou 20 húseníc, ktoré vybral v miestnych rezidenciách, kde sa tento vzácny druh mohol stále vyskytovať. O chvíľu neskôr už bol schopný priviesť stovky motýľov do miestnej botanickej záhrady.

Úsilie jedného človeka malo neuveriteľné výsledky

Experiment, ktorý sa začal iba s 20 húsenicami, vyústil do tisícov motýľov chovaných doma, ktoré už Tim predstavil v botanickej záhrade v San Franciscu, a nechystá sa prestať. Tiež sa mu podarilo vypestovať viac ako 200 kalifornských rastlín pipevine, aby sa motýle, ktoré chová, cítili ako doma.

Dokopy to znamená, že je veľká šanca, že sa jedného dňa tieto motýle v meste opäť objavia. „Každý rok od roku 2012 sme videli, ako v záhrade prežíva viac motýľov, lietajú okolo, kladú vajíčka, úspešne sa kuklia a objavujú sa v nasledujúcom roku,“ hovorí Tim. „Je to dobré znamenie, že naše úsilie funguje!“

Tim Wong na vlastnom príklade dokazuje, že k ochrane životného prostredia môže prispieť ktokoľvek , dokonca aj zo svojho vlastného dvora. Aj keď je chov motýľov práca, ktorú asi nezvládne hocikto, existujú aj jednoduchšie spôsoby, ako pomôcť. Kľúčom k ochrane voľne žijúcich živočíchov je udržiavanie prirodzených biotopov. Výsadba kvetov a stromov môže znamenať obrovský rozdiel.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov