Tipy a triky

Čo z tvojej domácnosti môže pôsobiť ako dezinfekcia?

dezinfekcia

videní: 1.0K

Aktuálne sa svetom šíri panika v súvislosti s novým vírusom COVID-19, ktorý sa tiež nazýva Koronavírus. V minulosti ľudia bezhlavo vykúpili všetky dezinfekčné prostriedky a respirátory mali cenu zlata. Nie je nutné podliehať panike, ak sa však budeš cítiť pokojnejšie, keď sa u teba doma bude nachádzať nejaká dezinfekcia, máme pre teba riešenie. Dezinfekcia je v každej domácnosti, možno však o nej nevieš. Pohľadaj u seba doma tieto produkty a máš vyhrané.

Mydlo

Aj obyčajné mydlo zabíja viac než dosť baktérií, vírusov a choroboplodných zárodkov. Šíreniu infekcie môžeš zabrániť správnym a častým umývaním rúk. Dôležitá je ale doba, počas ktorej si ruky umývaš. Odborníci odporúčajú dlhšie “mydlenie”, ktoré má trvať minimálne 10 až 20 sekúnd. Sústreď sa najmä na medziprstové priestory, zápästia a nechty.

Silice

Mnoho 100 % silíc ma dezinfekčné účinky. Vo viacerých domácnostiach sa určite nájde nejaká čistá prírodná silica, ktorú využívame do aromalampy alebo difúzera. Vedel si však, že takýto vonný olejček môže byť tiež účinným bojovníkom proti baktériám a vírusom? Ak sa skloňuje slovo dezinfekcia, najúčinnejšie sú silice čajovníka, citrónu, tymiánu, šalvie či eukalyptu. Dajú sa využiť na dezinfekciu ovzdušia, rúk ale aj domácnosti.

Ocot

Biely, sladový alebo rozmarínový ocot obsahuje asi 5 percent kyseliny octovej. Táto kyselina ničí baktérie a vírusy chemickou zmesou proteínov a tukov, narúša ich bunkovú štruktúru. Keď americkí vedci testovali komerčné čistiace prostriedky a nekomerčné alternatívy, ako je ocot a hydrogenuhličitan sodný, s prekvapením zistili, že čistý ocot zabíja celý rad domácich patogénov. Ocot dokáže narušiť dokonca aj vírus chrípky a ničí baktérie, ktoré spôsobujú tuberkulózu.

dezinfekcia

Alkohol

Ak sa chceme baktérií a vírusov zbaviť alkoholom, musí mať aspoň 60%. Internetom sa šíri mnoho návodov, ako si vyrobiť dezinfekciu na báze alkoholu v pohodlí domova. Na pamäti však maj to, že po zriedení alkoholu s inými ingredienciami, akými sú napríklad silice, musí tento alkohol stále dosahovať aspoň 60%, inak je dezinfekcia neúčinná.

Peroxid vodíka

Spolu s odfarbovaním vlasov patrí dezinfekcia k najznámejším možnostiam využitia peroxidu vodíka. Mnoho žien má doma zapatrošenú fľaštičku peroxidu práve kvôli farbeniu vlasov. Teraz sa mu však naskytne úplne nová forma využitia. Avšak, peroxid je potrebné zriediť tak, aby mal maximálne 3%, inak môže jeho používanie nebezpečné.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov