Tipy a triky

Ľudia, ktorí chodia z práce o 17:00 a načas, majú lepší život

17

videní: 979

Už počas druhej svetovej vojny sa vedelo, že práca navyše vo večerných hodinách neprináša doslova žiadne výhody. Takže pre svoj lepší život by si mal opúšťať kanceláriu už o 17:00.

Prácu v nadčasových večerných hodinách pozná skoro každý. Robíš do neskorých večerných hodín, aby si si prilepšil o pár eur, no škody, ktoré tým napáchaš, cítiš už v ten deň. Škodíš sám sebe, svojmu spoločenskému životu môžeš povedať zbohom (lebo čo stihneš o ôsmej večer?), s čím súvisí aj pokles duševného zdravia a zdravia všeobecne.

Niekoľko štúdii potvrdilo, že ľudia, ktorí končia v práci načas o 17:00, žijú lepší život. A kvalita práce by mala presahovať kvantitu, najmä ak ide o pracovný čas. Prinášame ti niekoľko dobrých dôvodov, pre ktoré stojí za to vstať zo stoličky a odísť domov o 17:00.

Keď zostávaš dlhšie, nie si viac produktívny

odchod z práce o 17

Štúdie ukázali, že po určitom čase má práca navyše viac-menej rovnaký výsledok. V preklade to znamená, že každá ďalšia hodina v kancelárii je oveľa menej produktívna ako tá predchádzajúca. Nebolo by ideálne si spraviť potrebnú robotu za dve-tri hodinky a potom letieť domov?

Zdravie máš len jedno

Nadbytočná pracovná doba vedie k zvýšenému riziku výskytu kardiovaskulárnych chorôb, únave, nízkej hladine energie a zlému zdravotnému stavu. Štúdia vykonaná na troch kontinentoch zistila, že ľudia, ktorí pracujú viac ako 55 hodín týždenne, t. j. viac ako 11 hodín denne, majú o 33 % vyšší sklon k výskytu mozgovej príhody.

Čo môžeš urobiť ráno, neodkladaj na poobedie

odchod z práce o 17

Ak si zvykneš na myšlienku, že všetky svoje úlohy musíš dokončiť do 17:00, uvedomíš si, že v skutočnosti nemáš toľko času, a to je skvelé! Žiadne zbytočné rozptyľovanie, dlhé prestávky na kávu alebo “duchaplné” rozhovory s kolegami z teba spravia organizovaného človeka. Plusom je, že keď odídeš z práce, budeš mať zo seba veľmi dobrý pocit, že si všetko stihol načas.

Stanovíš si hranice, aj keď sa to iným páčiť nemusí

Informuj svojich nadčasujúcich kolegov o tom, že ty dnes odchádzaš o 17:00. A nenechaj sa presviedčať, ak oni stíhať nebudú. Ľudia vraj často neodchádzajú z práce skôr, pretože nechcú patriť medzi čierne ovce, a tak lojálne vyčkávajú, kto odíde skôr prvý. Je dôležité pochopiť, kde tvoja práca končí a začína vlastný život.

Užívaj si svoj voľný čas!

odchod z práce o 17

Možno keď si dáš sám povolenie odísť z práce načas, budeš mať pocit, že máš zrazu 2 hodiny navyše iba pre seba. Choď niekam z rodinou, začni športovať, zober psa na prechádzku alebo zapoj svoju kreativitu v pohodlí domova.

Všetky tieto činnosti dopĺňajú dávku potrebnej energie k správnemu fungovaniu tela aj mysle. A ak chceš byť sám, tak do svojich voľnočasových aktivít nezahŕňaj ďalšie osoby. Meditácia, maľovanie nechtov ale aj prechádzky v prírode majú naozaj veľký vplyv na našu produktivitu a kvalitu života.

 

Zdroj: brightsidetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov