Zaujímavosti

História telefónov v priebehu desaťročí – ktoré ste zažili vy?

história telefónov

videní: 2.3K

Niektoré deti z dnešných základných škôl ani netušia, že niečo ako pevná linka vôbec existuje. Od počiatku sa telefóny drasticky zmenili. Od otočných voličov sme prešli k tlačidlám a dnes už máme iba dotykové obrazovky. Takto vyzerá história telefónov.

Telefón bol vynájdený v roku 1876 Alexandrom Grahamom Bellom. Nebol jediným vynálezcom, ktorý prišiel s myšlienkou prenášať zvuk prostredníctvom elektrických káblov, ale jeho rozsiahle znalosti zvuku a akustiky ho hnali vpred a ako prvý patentoval myšlienku telefónu. Takto nejako vyzerá história telefónov podľa jednotlivých rokov.

1920

Telefóny v 20-tých rokoch mali zvyčajne samostatný náustok a prijímač. Dizajn bol známy bol známy ako dizajn svietnikov a novšie verzie mali ciferník na prednej strane, takže človek mohol vytáčať číslo priamo. Pred 20-tými rokmi by sme pri telefonovaní museli najprv kontaktovať operátora, ktorý by vás potom prepojil.

1930

V 30-tých rokoch minulého storočia bolo bežné vidieť v domácnostiach rotačné telefóny. Mnohí ľudia považujú tento typ telefónu za prvý „moderný“ telefón, pretože sa dalo hovoriť aj počúvať z toho istého konca.

1940

Postupom času sa telefóny vyvíjali a stávali sa pre používateľa oveľa pohodlnejšími. K telefónu sa dalo ľahšie dostať, použiť  jednu ruku a prijímač sa pekne hodil k uchu. V týchto rokoch ale patrilo vlastníctvo tohto aparátu medzi luxus. Volajúci, ktorí využívali verejné telefóny, boli vždy vyzvaní k tomu, aby ich konverzácia nebola dlhá.

1950

Aj keď sa dizajn v tomto desaťročí príliš nezmenil, mechanika telefónu išla na kvalitnejšiu hranicu. Ak sa pozriete pozornejšie, všimnete si, že čísla a písmená sú umiestnené okolo rotora, aby si ich mohli ľudia ľahšie pred vytáčaním prezrieť. Tiež sa pridala možnosť ovládania hlasitosti.

1960

Telefóny v 60-tých rokoch sa vzdiali od štýlu rotačky a predstavili tlačidlá. Napríklad Western Electric 1500 mal desať tlačidiel. V roku 1968 bola séria 1500 nahradená radom 2500, ktorá mala pridané klávesy * a #.

1970

Jednu z najväčších zmien z tohto obdobia bola, že tlačidlá sa začali dávať na samotné slúchadlo. Vzhľadom na to, koľko máte rokov, by si tie staršie ročníky mohli pamätať tento telefón ešte zo svojej kuchyne.

1980

V týchto rokoch bol predstavený bezšnúrový telefón. To znamenalo, že ľudia sa mohli voľne pohybovať po celom dome, aj keď chceli telefonovať. Vynález bezdrôtového telefónu bol veľkým krokom v prechode z pevnej linky na mobilné telefóny.

1990

Bezdrôtové pevné linky sa v 90-tých rokoch stali viac domácim príslušenstvom. Všetka pozornosť sa začala sústreďovať na mobilné telefóny.

2000

V prechode na ďalšie storočie sa telefóny naďalej zmenšovali a vyzerali modernejšie. Zahŕňal tiež nové funkcie ako konferenčné hovory, hlasný reproduktor a identifikácia volajúceho. Veľa ľudí sa ale v tomto období rozhodlo radšej pre smartphone a zvolili si ho ako primárne zariadenie.

Zdroj: rd.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov