Zaujímavosti

Aké výhody a nevýhody prináša pitie pomocou slamky?


videní: 1.9K

Ľudia používajú slamky už tisíce rokov, takže sú už tak nejak súčasťou nášho života. Oplatí sa ale klasické pitie z pohára vymeniť za slamky?

História tohto pomocného nástroja na pitie siaha až do roku 3000 pre Kristom, keď Sumeri pili pivo cez rúrky zo zlata. V roku 1800 už používali ľudia steblá pšenice. Papierové slamky boli uvedené na trh v roku 1888, ale v 70. rokoch 20. storočia sa začali popularite tešiť slamky z plastu.

Dnes sa slamky používajú bežne. Ponúkajú jednoduchý a hygienický spôsob, ako piť nápoje. Pomáhajú tiež ľuďom so zdravotným postihnutím bezpečne konzumovať tekutiny. Avšak pitie cez slamku môže mať v niektorých prípadoch viac negatív ako výhod. Či už na teba alebo na životné prostredie.

Aké výhody a nevýhody prináša pitie pomocou slamky?

Výhody

Väčší komfort– Ak piješ priamo zo šálky, musíš ju nakloniť smerom k tvári. A to zvyšuje riziko, že na seba niečo vyleješ. Používanie slamky uľahčuje popíjanie nápoja bez toho, aby si musel nápoj príliš nakláňať.

Je to hygienické – Pitie slamkou môže byť ideálne pri konzumácii konzervovaného nápoja, pretože dávať ústa na plechovku z obchodu je naozaj nehygienické. V reštauráciách je to podobne, pretože sa nemusíš spoliehať na to, či poháre naozaj dobre umyli.

Pomáha ľuďom zo zdravotným postihnutím – Pitie cez slamky je výhodné pre ľudí s motorickými poruchami, s poruchou prehĺtania alebo pre ľudí, ktorí majú problém so silou.

Zabraňuje farbeniu predných zubov – Pri správnom používaní! Nápoje ako sóda, káva a čaj majú v obľube zafarbovať tvoje zuby. Používanie slamky môže znížiť kontakt medzi nápojom a tvojimi prednými zubami.

Aké výhody a nevýhody prináša pitie pomocou slamky?

Nevýhody

Spôsobuje fajčiarske vrásky – Keď sa chceš cez slamku napiť, musíš zvraštiť pery do určitého tvaru. V priebehu času to môže viesť k vráskam na perách, ktoré sú známe ako pery fajčiara, keďže tí majú rovnakú tendenciu robiť tento pohyb perami.

Spôsobuje nadúvanie a plynatosť – Keď dáš slamku do nápoja, vždy zachytí trocha vzduchu. Tento vzduch ďalej prejde do tráviaceho traktu, kde spôsobuje nadúvanie a plynatosť.

Znečisťujú životné prostredie – Jednorázové plastové slamky sú stále najbežnejším variantom na trhu. Nemôžu sa recyklovať, pretože sú príliš malé. Keď vstúpia do recyklačného procesu, cez medzery na dopravnom páse padajú dole a nakoniec aj tak skončia na skládke alebo v oceáne.

 

Zdroj: healthline topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov