Zaujímavosti

Operácia Mincemeat: Hľadá sa mŕtvola. 2. časť

Operácia Mincemeat: Neexistujúci muž

videní: 1.0K

Pokračujeme druhou časťou článku z minisérie s názvom Operácia Mincemeat. Pôvodne mali v pláne zhodiť nastrčenú mŕtvolu z lietadla a predstierať, že muž zahynul pri leteckom nešťastí.

Spilsbury upozornil, že obete zrútených lietadiel často umierajú na šok, takže následne nemajú pľúca plné vody. Taktiež zdôraznil, že Španieli majú odpor k pitve a že sa pri nej príčina smrti vždy nezistí. Montagu jeho závery zhrnul nasledovne:

Keby obhľadávač mŕtvoly predpokladal, že smrť nastala pravdepodobne utopením, je málo pravdepodobné, že si všimne rozdiel medzi touto kvapalinou v pľúcach, ktorá už začala hniť, a morskou vodou.

Bolo jasné, že je možné použiť v podstate širokú škálu mŕtvol. Montagu sa pustil do hľadania vhodného tela. Navštívil Bentleyho Purchasa, koronera pre severný obvod Londýna. Ten podotkol, že i keď je mŕtvol všade naokolo veľa, ku každej je potrebné pristúpiť zodpovedne.

Vhodnú našiel až dňa 28. januára 1943. Telo bez mena prechovával v chladiacom boxe v márnici, ale i tak varoval, že sa musí použiť do troch mesiacov, inak sa prejavia známky rozkladu. Montagu a Cholmondeley začali plán rozvíjať a nadriadení dôstojníci ho schválili. Vytvárali mŕtvole falošnú identitu. Zvolili jej hodnosť kapitán (titulárny major) a meno William Martin. Popísali ho ako príslušníka Kráľovskej námornej pechoty dočasne zaradeného k veliteľstvu kombinovanej bojovej činnosti. Meno vybrali preto, že slúžilo niekoľko mariňákov s priezviskom Martin a hodnosť ho oprávňovala nosiť pri sebe tajné dokumenty, a zároveň nešlo o takú osobu, ktorá by bola musieť byť až príliš známa.

Pracovníčka MI5 Jean Leslieová sa vydávala za jeho fiktívnu snúbenicu Pam. V jej mene boli napísané dva „milostné listy“. Aby to vyzeralo dôveryhodne, Martinova falošná zložka obsahovala nepravý doklad o platbe za diamantový zásnubný prsteň, listy od „otca“ a právneho zástupcu a výzvu banky k úhrade čiastky presahujúcej jeho zostatok. To všetko ešte doplňovali rôzne osobné veci a nepravý cestovný plán platný od 18. do 24. apríla. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: History of yesterday | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov