Zaujímavosti

Ako si udržať zdravé zápästie a predísť syndrómu karpálneho tunela?

tunela

videní: 1.9K

Syndróm karpálneho tunela je najčastejším tzv. úžinovým syndrómom, ktorý je sprevádzaný silnou bolesťou ruky, konkrétne v oblasti zápästia. Dá sa ho však zbaviť!

Štatisticky medzi pacientmi s bolesťou zápästia so syndrómom karpálneho tunela prevažujú podľa väčšiny štúdií ženy, pričom je obyčajne postihnutá dominantná končatina. Syndróm karpálneho tunela sa často dáva do súvisu s profesionálnym dlhotrvajúcim nadmerným jednostranným zaťažením horných končatín a to konkrétne najmä s opakovanými pohybmi prstov a dlane.

Ako si udržať zdravé zápästie a predísť syndrómu karpálneho tunela?

Aké sú príznaky?

V oblasti dlane pociťuješ miernu stuhnutosť a pobolieva ťa celé zápästie. Mnohí takúto bolesť prehliadajú, ignorujú a dá sa to naozaj dlhodobo. Veď stačí trochu ponaťahovať prsty, „vytriasť ruky“, zacvičiť zápästím a intenzívna bolesť sa na okamih stratí, resp. zmierni.
Pozor! Je to však varovný signál tvojho tela a nemal by si ho prehliadať. Neustály tlak na cievy a nervy v ruke ti môže spôsobiť syndróm karpálneho tunela, a to už nie je sranda.

Trpia ním tisíce Slovákov, pričom nerozhoduje tlak, intenzita, ale skôr dlhodobé pôsobenie. Mierny trvalý tlak nemusíš príliš vnímať, skôr ho prehliadaš a on ti zatiaľ potichučky ničí zápästie a vlastne celú ruku. Stačí nevhodne položená ruka na stole – pri práci s počítačovou myšou máme zápästie položené na stole. Klikáme, vykonávame dokola nesprávne a škodlivé pohyby, pričom tlačíme neustále na karpálny tunel. Preto sa ochoreniu hovorí aj „myšia choroba“.

Kedysi mali syndróm karpálneho tunela najmä muži, rôzni šoféri, vodiči autobusov, trolejbusov a strojvodcovia, pretože buď opierali zápästie o volant alebo o prístrojovú dosku. Prípadne syndrómom trpeli pracovníci s vibrujúcimi prístrojmi alebo textilné šičky (obe ruky mali položené na stole a vyvíjali neustály tlak na karpálny tunel). Aké cviky sú teda najlepšie?

Ako si udržať zdravé zápästie a predísť syndrómu karpálneho tunela?

Natiahnutie zápästia

Daj si ruky do pästí, pričom palce si zovri dovnútra. Natiahni paže pred seba a striedavo preťahuj päste von a dovnútra.

Natiahnutie prstov

Natiahni pravú pažu pred seba tak, ako keby si sa chcel oprieť o stenu (prsty smerujú nahor). Ľavou rukou si chyť prsty a ťahaj ich smerom k predlaktiu, pričom spodok dlane pravej ruky tlač pred seba.

Natiahnutie predlaktí

Spoj si pred hrudníkom dlane, pričom ich tlač do seba. Spodky dlaní dostaň do jednej roviny s predlaktiami a následne posúvaj spojené dlane doľava od stredu tela, pričom tlak vykonáva spodok pravej dlane.

Natiahnutie ramien a paží

Natiahni si ramená pred seba s rukami v pästiach a s palcami v zovretí. Striedavo kývaj zápästiami zhora nadol.

Natiahnutie trupu a ramien

Prepleť si prsty medzi sebou, pričom dlane smerujú von. Paže natiahni pred seba tak, aby boli pred hrudníkom rovnobežne so zemou. Snaž sa pretlačiť spodok dlaní smerom dopredu (prsty sa ti nesmú oddeliť).

Natiahnutie šije

Chyť si oboma rukami hlavu v zátylku a ťahaj ju smerom k zemi. Chrbát je vystretý.

Natiahnutie mediálneho nervu

Zdvihni ľavú pažu do výšky ramena a otoč dlaň smerom od tela (prsty smerujú k zemi). Nakloň hlavu k pravému ramenu.

Ako si udržať zdravé zápästie a predísť syndrómu karpálneho tunela?

Ak si prejdeš všetky cvičebné body, zistíš, že zdravie tvojich rúk ti zaberie iba pár minút denne. Operácia karpálneho tunelu nie je sranda. Tak prečo pre seba nespraviť aspoň takúto drobnosť a chytiť príležitosť za pačesy?

 

Zdroj: mountsinai.org | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov