Zaujímavosti

Čo používali ľudia, keď ešte nebol toaletný papier?

toaletný papier

videní: 1.6K

Toaletný papier sa predáva v každom jednom obchode. Vieš si predstaviť, že by si ho dnes nemal k dispozícii?

Toaletný papier sa teraz predáva rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Rozmýšľal si niekedy nad tým, odkiaľ sa vlastne vzal? Teda, nie že by sám od seba spadol zo stromu, ale komu vôbec napadlo vytvoriť takýto geniálny výrobok? Toaletný papier pozná ľudstvo od roku 1857.

Čo používali ľudia, keď ešte nebol toaletný papier?

Prvé boli špongie na paličkách

Ochrana súkromia a správna hygiena boli vo verejných toaletách starovekých Rimanov vzácnym luxusom. Ich vonkajšie spoločenské záchody, nazývané latríny, nemali žiadne predelené steny a ich metódy hygieny by dnes neprešli ani jednou normou. Jednotlivci používali spoločnú čistiacu špongiu, ktorá bola pripojená ku koncu dlhej palice. Špongia sa čistila v nádobe naplnenej slanou vodou alebo octom.

Kamene a keramika namiesto toaleťáku?

Starí Gréci využívali tvrdšie metódy, a to doslova. Na udržanie hygieny používali kamene nazývané pessoi a keramické hrnčiarske črepy nazvané ostraka. Niekedy, ako formu pomsty, vyryli do týchto črepov mená nepriateľov. Aspoň sa nemuseli vysporiadavať s inštalačnými problémami.

Toaletný papier vo forme sušenej kukurice

Keď prišli Briti do koloniálnej Ameriky, museli sa kreatívne rozhodovať pre svoju osobnú hygienu. Najskôr používali sušenú kukuricu. Na konci 18. storočia ale začali vychádzať noviny a mnoho Američanov začalo používať jednotlivé stránky z Farmárskeho almanachu.

Čo používali ľudia, keď ešte nebol toaletný papier?

Liečivý papier

Napokon, v roku 1857 začal Joseph Gayetty vyrábať svoj vlastný medikovaný papier, ktorý vyrobil z konope a aloe vera. Na každom útržku pritom bolo jeho meno. Táto nie tak bolestivá alternatíva inšpirovala ostatných k tomu, aby sa pokúsili dodať na trh svoju vlastnú verziu. Mnoho spoločností experimentovalo s rôznymi farbami, ale nakoniec sa rozhodli pre biely odtieň.

Výhody toaletného papiera sú, že je ľahko použiteľný, výborne absorbuje a je dostupný všade, kde je bežným tovarom. A môžme byť zaňho neskutočne vďační! Vieš si predstaviť, že by toaletný papier nebol? Poprípade, prijal by si niektorí z historických spôsobov hygieny?

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov