Zaujímavosti

Bitka o Los Angeles – Najpravdepodobnejšie vysvetlenie 6. časť

los angeles

videní: 989

Predtým, ako sa v poradí šiestej časti minisérie Bitka o Los Angeles dostaneme k najpravdepodobnejšiemu vysvetleniu, sa spoločne pozrime na obľúbené mýty, ktoré v súvislosti s bizarnou bitkou vzišli. Teraz však už poďme na poslednú časť minisérie.

Jedným z najobľúbenejších mýtov o udalostiach toho dňa je, že predmet na oblohe pripomínal obrieho motýľa. Pôvodne vraj pramenil z článku v Reno Evening Gazette z 26.februára 1942 pod titulkom Los Angeles v rozpakoch z leteckého poplachu. Ak si však novinovú správu pozorne prečítame, nenájdeme v nej žiadnu zmienku o „obrom motýľovi“. Toto tvrdenie sa totiž objavilo až v 60-tych rokoch. Túto teóriu samozrejme môžeme hneď aj vylúčiť. Ani vtedajšia tlač, a ani očití svedkovia nič podobné nepopisovali.

Ďalším mýtom o tejto „bitke“ je to, že sa americké letectvo nepokúsilo vyslať do vzduchu lietadlá, aby priestor preskúmalo a proti narušiteľovi zakročilo. Od počiatočného leteckého poplachu do začiatku protilietadlovej paľby uplynula takmer hodina. Lietadlá podľa záznamov už dokonca stáli na runwayoch, pripravené ísť do akcie, ale v oblasti nebolo veľa stíhačiek a padlo rozhodnutie neposielať ich do prípadného vzdušného súboja a radšej vyčkať, ako sa situácia vyvinie.

Teraz už však poďme na najpravdepodobnejšie vysvetlenie. Ako máme celú túto situáciu odohrávajúcu sa v 50-tych rokoch vnímať? Svoju rolu samozrejme zohrala „vojnová nervozita“ a útok na Ellwood. Dokonca i ozbrojené sily sa zdali byť zmätené a udalosti dňa vysvetľovali rozporuplne.

Najvýznamnejším faktom zo všetkých výpovedí svedkov je, že protilietadlové batérie, ktoré boli k úkazu najbližšie, sa rozhodli nezahájiť paľbu. Usúdili, že nech majú pred očami čokoľvek, nejde o nepriateľské lietadlá, a preto sa nepokúsili neznáme predmety zostreliť. Iné prápory mali na lietacie objekty horší výhľad, spanikárili a začali páliť. Najpravdepodobnejším vysvetlením podivných udalostí, ktoré utkveli v pamäti ako „bitka o Los Angeles“, je prítomnosť balónov v oblasti spolu s napätou atmosférou medzi civilným obyvateľstvom.

Zdroj: armytimestopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov