Zaujímavosti

Budúci Černobyľ? Opustené sibírske továrne by mohli spôsobiť podobnú environmentálnu katastrofu, ako sa udiala na Ukrajine


videní: 5.5K

Nikto z nás by nechcel na vlastnej koži zažiť to, čo sa v roku 1986 stalo v elektrárni Černobyľ.  Aj napriek tejto chyby z minulosti sa môže stať niečo podobné, ak nie ešte horšie. A môžeme tomu zabrániť.

Ruské životné prostredie varuje aktuálne pred chátrajúcim chemickým závodom v sibírskom meste Irkutsk. Podľa preskúmania rastlín a okolia tovární to vyzerá tak, že radiácia sa nachádza v tejto, tak poviediac, nezaujímavej zóne.

Svetlana Radionova, odborníčka na chemikálie, túto oblasť nedávno navštívila, a pohľad na okolitú prírodu ju veľmi prekvapil. Bola svedkom obrovskej kontaminácie ortuti, ktorá si vyžaduje okamžitú dekontamináciu. Rovnako sú na tom aj tlakové kontajnery, ktoré môžu byť stále napustené ktoviečím.

Nikto nevie, čo v nich je. Ani majitelia. Ako je možné, že sa o túto fabriku nikto nepostará? Do roku 2017 sa jednalo o oficiálnu a funkčnú chemickú továreň. Potom ale prišla do krachu a dostala sa do konkurzu. Jej „starostliví majitelia ju nechali upadnúť do tohto súčasného zúboženého stavu. Ako sa to mohlo stať?

Radionova ďalej tvrdí, že vo veľkých studniciach je stále uložený olejový odpad. To predstavuje ešte väčšie riziko, pretože ak by steny praskli, všetok bordel sa dostane do rieky Angara, a tým sa kontaminuje veškerá pitná voda v okolí.

Irkutsk je mesto, ktoré leží priamo na rieke Angara a je vzdialené približne 70 kilometrov od Bajkalského jazera. 600 000 obyvateľov býva vo veľmi silnom kontinentálnom podnebí, kde sa teploty môžu prudko meniť doslova zo dňa na deň. Jednému z najväčších miest na Sibíri nehrá do karát ani fakt, že v blízkosti Bajkalu sa pravidelne prejavujú zemetrasenia.

Pritom z nie tak ďalekej histórie vieme, že továrne a radiácia netvoria práve vhodné prostredie pre život fauny a flóry. Černobyľ sa stal neslávne známym 26. apríla 1986, kedy sa stala najhoršia jadrová havária v histórii jadrovej energetiky. Rádioaktívny mrak zasiahol celý región, bolo evakuované celé mesto a po ďalšie desiatky rokov ľudia doplácajú na účinky radiácie.

Tento rok Ukrajina slávnostne predstavila najväčšiu kovovú konštrukciu na svete, ktorá vyšla na 1,7 milióna dolárov a pokrýva zničený jadrový reaktor v Černobyle. Je dostatočne veľká na to, aby pokryla celý Notre Dame, váži 39 600 ton a vydrží aj silné Tornádo.

Jej životnosť sa ale odhaduje iba na 100 rokov a pritom dôsledky budú pretrvávať ďalších 20 000. Dúfajme, že návrh doktorky Radionovej vláda schváli a dajú zlikvidovať všetok nebezpečný odpad, ktorý sa na Sibíri nachádza. Nechceme to predsa absolvovať znova..

Zdroj: msn.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov