Zaujímavosti

TOP10+: Najchutnejšie jedlá z celého sveta. Už si mal tú česť?


videní: 7.8K

Kuchyne jednotlivých regiónov z celého sveta sú odlišné. Každá krajina má ale svojho favorita. Ktoré jedlá by si vyskúšal ty?

Používatelia webovej stránky Quora sa podelili o niekoľko desiatok najchutnejších receptov zo svojej krajiny. Niekomu sa môže zdať, že kombinácie a recepty sú naozaj čudné, ale niektoré klasiky, ktoré varíš aj doma, by chceli možno zaradiť medzi seba aj nejakú špecialitu. Aké jedlá sa teda zaradili medzi tie najlepšie?

Plavákový koláč

TOP10+: Najchutnejšie jedlá z celého sveta. Už si mal tú česť?

Ide o jedlo z Adelaide v južnej Austrálii. Je to kombinácia mäsovej placky v lístkovom ceste, ktorá je uložená hore nohami do hrachovej polievky, ktorá je „zriedená“ kečupom.

Wiener Schnitzel

TOP10+: Najchutnejšie jedlá z celého sveta. Už si mal tú česť?

Nestarnúca obľúbená klasika nie je už žiadnou neznámou. Rakúsky rezeň je ale špecifický teľacím mäsom v trojobale. Následne sa vypráža na masle a podáva sa s plátkom citróna.

Mušle s hranolkami

TOP10+: Najchutnejšie jedlá z celého sveta. Už si mal tú česť?

Belgičania jedia hranolky takmer ku všetkému. Dalo by sa povedať, že sa stali ich národnou prílohou.

Poutine

TOP10+: Najchutnejšie jedlá z celého sveta. Už si mal tú česť?

Ide o kanadské občerstvenie z provincie Quebec. Skladá sa z hranoliek, syra (hlavne cheddaru) a omáčky. Hoci ide o akúsi zmiešaninu, je veľmi obľúbená aj v iných častiach sveta.

Xiao Long Bao – dračacie zväzky

TOP10+: Najchutnejšie jedlá z celého sveta. Už si mal tú česť?

Sú to dusené knedle, ktoré okrem rôznorodej náplne obsahujú hlavne vývar. Ide vlastne o polievku vo vnútri, ktorú môžeš zhltnúť na jeden šup.

Pečené britské mäso

,

Jedlo sa podáva tradične v nedeľu, zvyčajne skoro popoludní alebo na obed. Pozostáva z pečeného mäsa a zemiakov, ktoré sú zaliate polevou z jorkšírskeho pudingu, zeleniny a omáčky.

Pot-au-Feu

,

Obľúbený francúzsky guláš pozostáva z dvoch hlavných ingrediencií: Vývaru a hovädzieho mäsa. Mäso sa niekedy nahradí aj morskými plodmi a podáva sa s rôznymi druhmi zeleniny.

Khachapuri

,

Je to vlastne gruzínsky pečený koláč zo syrom. Môžeš si ho spraviť v niekoľkých variantoch, keď doňho pridáš syr a vajce. Je to jedno z tradičných kaukazských jedál.

Grécky gyros

,

Toto jedlo určite poznáš aj ty, len v tej slovenskej verzii. Plátky mäsa dlhé niekoľko centimetrov pečené na veľkej otáčajúcej sa tyči chutia výborne.

Maďarský guláš

,

Maďarské národné jedlo ti tiež určite nie je cudzie. Mäso, cibuľa a paprika sú hlavnými ingredienciami, ktoré na konci varenia vytvoria geniálnu kombináciu.

Katsudon

,

Obľúbené japonské jedlo pozostáva z ryže, rezanej bravčovej kotletky a miešaných vajíčok so zeleninou. Názov misky pochádza z japonských slov tonkatsu a donburi.

Adobo alebo Adobar

,

Španielske mäso je marinované v korenenej omáčke, ktorá sa skladá z oregana, soli, cesnaku a octu. Portugalský variant je známy ako Carne de Vinha d´Alhos.

Poľský žurek

,

Zemiaková polievka zo žitného kvásku žurek. Niekedy sa netreba báť nových vecí a vyskúšať si doma spraviť aj takúto delikatesu.

Bryndzové halušky

,

Čo by to bol za rebríček bez nášho národného jedla s bryndzou?

 

Zdroj: Quora topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov