Zaujímavosti

Máš rád energetické nápoje? Čo sa ale potom deje s tvojím telom?


videní: 1.7K

Energetické nápoje majú na tvoje telo negatívny účinok. Ak sa chceš povzbudiť a udržať sa v bdelom stave, existujú aj lepšie spôsoby, ako piť energy drinky.

Napriek potenciálnym nebezpečenstvám energetické nápoje na trhu stále prekvitajú. Očakáva sa, že globálny trh vďaka nim do roku 2024 vyťaží zisk skoro 67 miliárd eur. Pre výrobcov energeťákov ide o skvelú správu, čo však zákazníci? Väčšina energy drinkov hlavných značiek, ako Red Bull, Monster alebo Rockstar, majú rovnaké prísady.

Spôsobujú dehydratáciu

Máš rád energetické nápoje? Čo sa ale potom deje s tvojím telom?

Hlavným zdrojom energie vo väčšine energetických produktov je kofeín. Ten má diuretický účinok, čo znamená, že zvyšuje množstvo soli a voda sa potom vylučuje močom. V extrémnych prípadoch to môže viesť k dehydratácii. Oficiálne stanovisko agentúry FDA je, že by si nemal konzumovať viac ako 400 mg kofeínu denne, čo je približne 4 až 5 šálok kávy.

Zvyšujú srdcový pulz

03-srdce-Rate-Tu je návod-what-Energy-Drinks-naozaj-do-to-your-telo-_407076628-Sergey, Nivens

Pitie energetických nápojov spôsobuje zvýšené riziko srdcových chorôb. Pravidelné pitie energeťákov spôsobuje tvojmu telu abnormálnu srdcovú aktivitu a vyšší krvný tlak. Toto riziko sa zvyšuje u ľudí, ktorí športujú alebo cvičia.

Energetické nápoje poškodzujú zuby

Máš rád energetické nápoje? Čo sa ale potom deje s tvojím telom?

Energetické nápoje obsahuj kyselinu citrónovú, ktorá je pre zuby vysoko leptavá. Aj keď pôjdeš k dentálnej hygieničke, ktorá ti povlak zo zubov odstráni, prirodzená sklovina už bude naštrbená. Zvýšená citlivosť zubov a tenšia zubná sklovina bude z tvojich zubov robiť časom žlté hviezdičky so škvrnami. Na etikete navyše nie je uvedené presné množstvo kyseliny citrónovej, takže vlastne nevieš, koľko sa jej do teba dostane.

V skutočnosti ti nedávajú energiu

Máš rád energetické nápoje? Čo sa ale potom deje s tvojím telom?

Síce sa môžu nazvať energetickými nápojmi, no v skutočnosti ich hlavné zložky telu neposkytujú vôbec žiadnu energetickú podporu. Taurín a L-karnitín sú aminokyseliny podieľajúce sa na energetickom metabolizme a prirodzene sa nachádzajú v tkanive svalov a orgánov. Pocitovo pridaná energia pochádza z cukru, ktorý ťa ale nenakopne tak, ako si myslíš. Vysoký obsah cukru prispieva k obezite a inzulínovej rezistencii.

Vďaka energeťákom ťa bolí hlava a menia sa ti nálady

Máš rád energetické nápoje? Čo sa ale potom deje s tvojím telom?

Guarana, ďalšia bežná zložka energetických nápojov, môže byť síce rastlinného pôvodu, ale nie je to automaticky dobré znamenie. Má vysoký obsah kofeínu, ešte viac ako jedna porcia kávy. Guarana stimuluje nervový systém, znižuje chuť do jedla a posilňuje energiu. Má ale vedľajšie účinky, ako sú bolesti hlavy, nespavosť, nervozita a výkyvy nálady. V kombinácii s liekmi na predpis môže spôsobiť rôzne vedľajšie účinky, od srdcových a tráviacich problémov až po zhoršený úsudok a rozhodovanie.

 

Zdroj: thehealthy topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov