Zaujímavosti

10 účinných tipov, ako si ochrániť auto proti krádeži

12 účinných tipov, ako si ochrániť auto proti krádeži

videní: 1.5K

Vedel si, že každý zručný zlodej ti dokáže ukradnúť auto za približne 20 sekúnd? Podľa spovede bývalého zlodeja má od momentu, kedy sa dostane do auta, len pár sekúnd. No tu je niekoľko tipov a trikov, ako si ochrániť auto proti krádeži.

1. Cenné veci nenechávaj nadohľad

Cenné veci, ako mobil, peňaženka či notebook nikdy nenechávaj viditeľne v aute, ale namiesto toho ich ukry napríklad do batožinového priestoru, pod sedadlo, či do skrinky spolujazdca, obzvlášť, ak je uzamykateľná.

2. Vždy sa snaž parkovať pod svetlom

Hovorí sa, že pod lampou je najväčšia tma, no v tomto prípade to neplatí úplne. Pre zlodejov sú lákavejšie autá, ktoré sú ukryté na okraji parkoviska v tme a nepútajú takú pozornosť.

3. Nezabúdaj vyberať panel rádiá

Moderné autá už majú sofistikované infotainment systémy, ktoré majú často riadiacu jednotku umiestnenú inde, než je displej. Z toho dôvodu sa zlodejom ich krádež nevypláca. No ak máš v aute aftermarket rádio s vyberateľným panelom, radšej ho demontuj a odlož, aby interiér tvojho auta nepútal zbytočnú pozornosť.

4. Pomôcť môžu aj tónované sklá

Ako sme už v predchádzajúcich bodoch avizovali, pohľad do interiéru auta je pre zlodeja rozhodujúcim faktorom, či sa auto pokúsi ukradnúť/vykradnúť. Ak máš tónované sklá, toto rozhodnutie mu značne sťažíš.

5. Skontroluj si, či ti niekto do auta nenamontoval GPS tracker

Ak si majiteľom auta, ktoré je pre zlodejov zaujímavé, je možné, že si ho vytypujú dopredu a budú sledovať každý jeden tvoj krok pomocou GPS trackera. Skontroluj si preto, či nemáš na nejakom zle viditeľnom mieste malú krabičku, ktorá tam nemá čo robiť.

6. Nenechávaj v aute dokumenty s osobnými údajmi

Ak sa zlodej vláme do tvojho auta a nenájde v ňom nič cenné, čo by stálo za ulúpenie, no v aute si zvykneš nechávať dokumenty s osobnými informáciami, môžeš mať vážny problém. V dnešnej dobe sa dajú osobné informácie zneužiť príliš jednoducho a príliš rýchlo na to, aby si si na ne nedával pozor.

7. Varuj zlodeja pred bezpečnostným systémom vopred

Ak máš v aute zabezpečovací systém, či už mechanický alebo elektronický, nalep si nálepku na okno. Niektorých menej skúsených zlodejov to môže okamžite odradiť. No na druhej strane, tento bod môže mať aj opačný efekt a zlodeji sa na daný zabezpečovací systém môžu vopred pripraviť…

8. Zvoľ si správne auto

Tento bod je pomerne diskutabilný. Zlodeji preferujú niektoré značky omnoho viac ako iné. Napríklad v našich končinách sú za najrizikovejšie autá považované Škody, Volkswageny a iné nemecké prémiovky. Na druhej strane, zriedkavejšie autá (napríklad tie japonské) nie sú v hľadáčiku zlodejov až tak často.

9. Nikdy si v aute nenechávaj náhradné kľúče

Niektorí ľudia majú tendenciu nechávať si v aute náhradné kľúče, či už od auta samotného, alebo od domu či bytu. V predchádzajúcom bode sme uviedli, že pre zlodejov nie je vôbec problémom sledovať, čo počas dňa robíš pomocou GPS trackera. Ak sa zmocnia náhradných kľúčov od tvojho domu a zistia, kde bývaš, môžeš sa pripraviť na veľmi zaujímavú noc…

10. Nainštaluj si pred dom svetlo s pohybovým senzorom

Ak bývaš v rodinnom dome a pred domom aj parkuješ auto, mal by si zvážiť inštaláciu pohybového senzora. Je to síce len maličkosť, no môže zlodeja vyľakať dostatočne na to, aby si lúpež rozmyslel.

Zdroj: BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov