Zaujímavosti

Robert Einstein: Mrazivý príbeh, ktorý je dôkazom toho, že priezvisko môže zabíjať

Robert Einstein: Mrazivý príbeh, ktorý je dôkazom toho, že priezvisko môže zabíjať

videní: 1.6K

Alberta Einsteina a jeho príbeh ti pravdepodobne nemusíme predstavovať. Po nezhodách a stupňujúcom sa napätí v Nemecku sa svetoznámy vedec Albert Einstein rozhodol z Nemecka v roku 1933 emigrovať. Tento článok však bude o Albertovom bratrancovi menom Robert Einstein a jeho rodine, ktorú nacisti zavraždili práve kvôli priezvisku.

Písal sa 3. august 1944. Toskánsko, Taliansko. Práve tu sa odohrala chladnokrvná vražda rodiny Roberta Einsteina. V krásnej vile I1 Focardo neďaleko Florencie býval inžinier Robert Einstein s manželkou Caesarinou a dvoma dcérami. Robert bol bratrancom slávnejšieho nositeľa priezviska Einstein – Alberta. Ako mladí chlapci boli veľmi dobrými priateľmi a mali veľa spoločného.

Robert sa nachádzal na zozname fašistov kvôli zvučnému priezvisku a predovšetkým kvôli židovskému pôvodu. Einsteinovci žijúci vo Florencii sa už nevedeli dočkať britských jednotiek, ktoré v tom čase z juhu oslobodzovali Taliansko. Žili v neustálom strachu.

Ustupujúci Nemci mierili na sever. Pre istotu sa Robert rozhodol opustiť vilu a svoju rodinu a uchýlil sa v dome vzdialenom len niekoľko stoviek metrov od nich. Prichýlili ho spriatelení talianski partizáni. Chcel tak ochrániť svoju rodinu a svojou neprítomnosťou ju nevystaviť riziku smrti. Veril, že manželke a dcére sa nič nestane.

Von F Ceragioli - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, Link

Von F Ceragioli – Eigenes WerkCC BY-SA 3.0Link

Svojou vierou sa však dopustil obrovského omylu, ktorý pre jeho najbližších znamenal rozsudok smrti. Písal sa 3. august, keď do vily vtrhlo 10 až 20 nemeckých vojakov. Chopili sa Robertovej manželky a dcér. Snažili sa z nich dostať informáciu, kde sa Robert práve nachádza. Túto informáciu sa im však z najbližších Roberta nepodarilo dostať ani násilím, a tak manželku a obe dcéry vo veku 18 a 27 rokov zastrelili na mieste.

V dome sa však na poschodí zdržiavali aj dve netere Roberta Einsteina. Tým sa podarilo zachrániť, napriek tomu, že boli v moci mladého vojaka. Vojak dostal rozkaz zabiť každého, kto sa bude na poschodí nachádzať. Napriek tomu, že netere zadržal, ich nezabil. Podľa ich svedectiev sa rozplakal, keď začul posledné výkriky obetí na prízemí. Činy vojakov, ktorí zabili manželku a obe dcéry Roberta Einsteina, neschvaľoval.

Pred opustením vily nemeckí vojaci vilu podpálili. Neteriam sa však podarilo prežiť a dodnes – aj keď už vo vysokom veku – sú mladému vojakovi vďačné za svoj život.

Britskí vojaci, ktorí oslobodzovali Taliansko z juhu, do Florencie dorazili 11 dní po vražde Robertovej rodiny. Robert Einstein sa s vraždou svojej milovanej manželky a dcér nedokázal vyrovnať. V deň 32. výročia sobáša si vzal život. Celá rodina tak spoločne odpočíva na cintoríne v Badiuzze.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov