Zaujímavosti

Bojovníci Katalaunských polí: 2. časť

bojovníci

videní: 1.4K

Prinášame vám pokračovanie pravdivého príbehu o ťažení Attilu ako vodcu Hunov, ktoré vyčíňalo naprieč celou Európou v prvej polovici 5. storočia. V prvej časti článku sme sa pozreli na históriu odporu, ktorý dokázali vždy vyvinúť obyvatelia Gálie. V druhej časti sa pozrieme na prívlastok Attilu, ktorý je mnohým z Vás známy ešte z čias dejepisu či na zázrak, ktorý sa udial na nebi.

Attila (406 až 453) bol od roku 434 až do svojej smrti kráľom Hunskej ríše. Bol veľmi násilný a nedôverčivý. Neveril ani vlastnému bratovi Bledovi, s ktorým spoločne vládol po smrti ich strýka Rugilu, a v roku 445 ho dal zavraždiť. Stal sa tak jediným vládcom a podarilo sa mu – ako to ukazujú pramene – zjednotiť Hunov. Krutého hunského kráľa celý život prezývali „Bič boží“. Táto prezývka – s ktorou ste sa možno už stretli na hodinách dejepisu – dokonale vystihovala panovníkovu bojachtivú povahu. Napadol Rímsku ríšu. Známou sa stala bitka na Katalaunských poliach. Spojením kaukazských kmeňov dokázal vybudovať obávanú armádu, ktorá držala v šachu Západorímsku ríšu a rozhodujúcou mierou prispela k jej zániku.

Táto bitka bola jednou z najkrutejších v staroveku. Nemilosrdné Attilove vojsko podcenilo nepriateľa a nepripravilo si žiadnu taktiku. Ich jedinou stratégiou bolo vtrhnúť na územie nepriateľa a zničiť všetko, čo im príde do cesty. Je záhadou, odkiaľ Galovia nabrali dostatok odvahy čeliť tomuto útoku. Nejeden historik uvádza, že najdôležitejšou vzpruhou vojsk Teodochira I. bola kresťanská viera. V povestiach sa hovorí, že veľa bojovníkov, vrátane kráľa, zahynulo, ale ich presvedčenie, že barbarov musia poraziť, spôsobilo, že duše padlých Galov vystúpili z bezvládnych tiel a bojovali ďalej. Tento skutok sprevádzalo žiarivé znamenie na nebi, ktorým Boh oznamoval, že je s nimi. Nasledoval boj Hunov s nadprirodzenými silami a tí neverila vlastným očiam. Duše mŕtvych bojovníkov povstali a pokračovali v bitke. Tri dni a tri noci sa mŕtvi Galovia pridávali k svojim živým spolubojovníkom. Dokonca sa povráva, že božská vojenská jednotka vznikla, aby Hunom uštedrila prvú porážku v triumfálnom ťažení po Európe. Generál Flavius Aetius dovolil Hunom ustúpiť a tí sa stiahli až do Germánie.

Zdroj: googleusercontenttopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov