Zaujímavosti

Konštantín a kríž, ktorý mu ukázal cestu: 2. časť

konštantín

videní: 1.2K

Prinášame pokračovanie článku s názvom Kríž, ktorý ukázal Konštantínovi cestu. Bol to práve symbol kríža, ktorý sa pri v podstate nedokončenej modlitbe Konštantína pred bránami Ríma, objavil ako obrovské znamenie na oblohe. Konštantínovi sa po vyhratej bitke nad Marcom Aureliom Maxentiom zmenila viera. Nielen však jeho, ale Milánskym ediktom aj celému cisárstvu.

Historici sa domnievajú, že Konštantín neprestúpil na kresťanstvo zo dňa na deň, a to preto, lebo zjavenie na oblohe, vďaka ktorému zvíťazil nad Maxentiom, nebolo tak podstatné, ako by si niektorí želali, v porovnaní s náboženskou hierarchiou. Existujú názory, že cisára ovplyvnila jeho matka svätá Helena, ktorá tajne prestúpila na kresťanstvo v roku 307. Táto skutočnosť priamo súvisí s príhodou, ktorá sa udiala niekoľko mesiacov pred rozhodujúcou bitkou pri Mulvijskom moste. Všetko nasvedčuje o tom, že Konštantínovi sa niekoľko mesiacov pred vitkou snívalo o Ježišovi Kristovi nesúcom kríž, ktorý opakoval slová: „S týmto znamením zvíťazíš.“ Na základe tolerantného postoja voči kresťanskej viere sa cisár zaslúžil o to, aby sa kresťanské vierovyznanie stalo o niekoľko rokov neskôr oficiálnym náboženstvom ríše. Hoci nie je známy presný dátum konvertovania Konštantína na kresťanstvo, vie sa, že v roku 325, keď sa konal prvý nicejský koncil, cisár vyhlásil, že vyznáva kresťanskú vieru. Jediným dôkazom je, že počas jeho vlády sa kresťanstvo, dovtedy obmedzované a nezákonné, začalo šíriť do celého sveta. Treba dodať, že vtedajšie územie ríše zahŕňalo celé Stredomorie.

Viacerí historici sa nazdávajú, že Konštantínove prestúpenie na kresťanskú vieru zapríčinil skôr vplyv jeho matky Heleny ako zjavenie na oblohe. Helena sa narodila v Bytínii na pobreží Čierneho mora okolo roku 270. Budúceho cisára Konštantína spoznala, keď prišiel do tohto kraja ako pretoriánsky generál. V roku 307 tajne konvertovala na kresťanstvo (len rok po tom, čo sa jej syn stal cisárom) a odvtedy hlásala zľutovanie a znášanlivosť voči kresťanskej viere, ktorá bola terčom krutého útlaku.

Zdroj: pinimgtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov