Zaujímavosti

Chutia ti mušle a morské plody? Pravdepodobne konzumuješ mikroplasty


videní: 1.3K

Mikroplasty plávajú všade navôkol – aj v našich oceánoch, a stále viac a viac si razia svoju cestu do zvierat, ktoré hovoria oceánu svoj domov. Vedci dokonca nedávno objavili v ľade z Antarktídy mikroplasty , ktoré naznačujú, že ani najodľahlejšie oblasti Zeme nie sú imúnne voči ich znečisteniu.

Toto neustále sa rozširovanie mikroplastov si pomaly začína získavať viac pozornosti a rôzne výskumné skupiny z celého sveta sa snažia prísť na to, aké sú potenciálne zdravotné riziká, ktoré mikroplasty  nachádzajúce sa v potravinách  a vode môžu predstavovať pre ľudí a ďalšie zvieratá.

Chutia ti mušle a morské plody? Pravdepodobne konzumuješ mikroplasty

Mikroplasty šíriace sa v oceánoch sú obzvlášť zaujímavé kvôli rozšírenej konzumácii morských plodov po celom svete.  Zistilo sa, že rôzne druhy rýb, krevety a iné mäkkýše,  napríklad mušle, sú plné mikroplastov. Vedci z  University of Bayreuth teraz urobili ďalší dôležitý záver, ktorý doplnili k predchádzajúcim objavom mikroplastov v mušliach.

Výskum publikovaný v časopise  Environmental Pollution zistil, že mikroplasty sú prítomné v najmenej štyroch najbežnejšie predávaných druhoch mušlí z trhov s morskými plodmi po celom svete. To naznačuje, že je veľmi pravdepodobné, že ktokoľvek, kto konzumuje mušle, bude konzumovať aj mikroplastové častice.

Vedci objavili celkovo deväť rôznych druhov mikroplastov u štyroch druhov mušlí: Európska modrá slávka, Tichomorská mušľa venušia, Vlnitá venuša a Zelená mušľa. Všetky tieto mušle boli zakúpené v obchodoch s potravinami a boli odchytené v rôznych oceánoch po celom svete. Dva najbežnejšie nájdené mikroplasty v slávkach boli polypropylén a polyetyléntereftalát, obidva plasty, ktoré ľudia veľmi často používajú, takže si za to môžeme sami.

Chutia ti mušle a morské plody? Pravdepodobne konzumuješ mikroplasty

Kvôli prirodzenému rozdielu vo veľkosti každého z druhov mušlí použili vedci 1 gram mäsa slávky ako porovnateľný referenčný bod pre všetky štyri druhy na porovnanie množstva mikroplastov nájdených v jednotlivých vzorkách. V priemere zistili 0,13 a 2,45 mikroplastových častíc v 1 grame (z 200 gramov) mušľového mäsa u štyroch rôznych analyzovaných druhov.

Ďalej sa veľkosť objavených mikroplastových častíc pohybovala v rozmedzí od 0,003 do 5 milimetrov. Vedci použili špeciálnu techniku ​​čistenia, aby ich mohli rozlíšiť medzi rôznymi časticami. „Na analýzu typov mikroplastov sme po prvýkrát v tejto štúdii použili takzvané náhodné lesné algoritmy, a to ako pre nesmierne veľké súbory údajov micro-FTIR, tak aj pre Ramanove namerané údaje. Tie nám umožnili rýchle a automatické vyhodnotenie údajov, “hovorí Dr. Martin Loder, jeden z autorov štúdie, vo vyhlásení.

Chutia ti mušle a morské plody? Pravdepodobne konzumuješ mikroplasty

Súčasná štúdia nehodnotila zdravotné riziká spojené s požitím mikroplastov pri konzumácii týchto slávok a v súčasnosti je známe len veľmi málo o zdravotných rizikách pri konzumácii alebo konzumácii mikroplastov pre ľudí a zvieratá. Zistilo sa však, že  rôzne ľudské orgány dokonca obsahujú mikroplasty vrátane placenty, čo dokazuje, že nielen vodné formy života sú ohrozené mikroplastovými časticami, a že je potrebné urobiť viac pre pochopenie potenciálneho rizika pre život.

“Naša nová štúdia predstavuje dôležitý pokrok z hľadiska metodológie. Kombinovali sme najnovšie technológie a postupy pri príprave vzoriek, meraní a analýze kontaminácie mikroplastmi tak, aby sme v budúcnosti mohli na tomto základe dosiahnuť porovnateľné výsledky. Takáto metodická harmonizácia je nevyhnutným predpokladom správneho posúdenia a vyhodnotenia rizík potenciálne vyplývajúcich z rozšírenia mikroplastov v našom prostredí, “uzavrel profesor Dr Christian Laforsch, autor štúdie.

 

Zdroj: iflsciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov