Zaujímavosti

2021 bude rokom neuveriteľných astronomických udalostí, ktoré to sú?


videní: 1.7K

Ak hľadáš koníček, ktorému sa budeš venovať, zatiaľ čo budeš čakať na očkovanie alebo koniec pandémie, pohľad na vesmír nie je zlou voľbou. V roku 2021 sa udeje mnoho vzrušujúcich astronomických udalostí!

Väčšina z nasledujúcich astronomických udalostí bude viditeľná po celom svete bez potreby akéhokoľvek špeciálneho vybavenia, aj keď v prípade niektorých určite bude stáť za to aj pohľad z ďalekohľadu. Možno si ani nepostrehol, že nebeské divadlo už začalo svoju hru. Dňa 21. decembra 2020 sme mohli byť svedkami úžasného Veľkého spojenia. Jupiter a Saturn sa na oblohe objavili tak blízko seba, že vyzerali ako jediný objekt. V priebehu roka 2021 bude viditeľných niekoľko takýchto ohromujúcich predstavení.

2021 bude rokom neuveriteľných astronomických udalostí, ktoré to sú?

Dňa 11. februára sa Jupiter a Venuša sa k sebe tiež natisnú neskutočne blízko. Očakáva sa, že táto „spojka“ bude patriť medzi najjasnejšie objekty na nočnej oblohe a bude jasne viditeľná. 1ak chceš byť toho svedkom, najlepší bude asi pol hodinu pred svitaním pri pohľade na východ. Ľudia na južnej pologuli to budú mať jednoduchšie, pretože planéty budú na obzore vyššie.

Ďalším kozmickým zhlukom je spojenie Merkúra a Jupitera, ktoré nastane 5. marca. Toto divadlo si opäť bude vyžadovať tvoj skorý ranný nástup. Ak navyše počkáš ešte pár dní a budeš mať šťastie (9. – 10. marca), uvidíš aj Merkúr, Jupiter a Saturn na oblohe v jednej priamke.2021 bude rokom neuveriteľných astronomických udalostí, ktoré to sú?

Pre tých, ktorí uprednostňujú večerné pozorovanie astronomických udalostí, máme 12. júla konjunkciu Venuša-Mars. Dve planéty viditeľné po západe slnka sú oddelené vzdialenosťou podobnou veľkosti splnu. Mars bude tiež 18. augusta v spojení s Merkúrom, ale bude veľmi blízko k zapadajúcemu Slnku, takže by mohlo byť zložitejšie ho zachytiť voľným okom.

Zatmenie Mesiaca a Slnka

Milovníci Mesiaca by si mali do svojho kalendára vložiť 26. máj , pretože náš prírodný satelit prekoná tieň Zeme a zmení svoju charakteristickú karmínovú farbu na takzvaný Krvavý mesiac. Bude čiastočne viditeľná v Ázii a Severnej Amerike, ale zažije ju celá Oceánia, takže je isté, že astrofily budú mať na čo pozerať.

2021 bude rokom neuveriteľných astronomických udalostí, ktoré to sú?

Počas totality je mesiac tisíckrát slabší ako plne osvetlený mesiac. Ak by si sa pokúsil zachytiť červenú farbu počas totality a niektorých hviezd, musíš zvýšiť expozíciu na niekoľko sekúnd. Odporúčam sa využiť statív. Počas zatmenia bude mesiac blízko Antaresu a Mliečnej cesty a bude to vynikajúca možnosť na zachytenie červeného mesiaca v bohatom poli hviezd.

O niekoľko týždňov neskôr bude na druhej strane planéty veľkolepé prstencové zatmenie slnka. To je tiež známe ako zatmenie Ring of Fire. 10. júna toto zvláštne zatmenie zablokuje slnko pre časť Kanady a Ruska, ale ľudia v miestach ako New York, zažijú niečo celkom zvláštne. Na ich východe slnka bude Mesiac zatieňovať asi 80 percent slnečného disku. U nás to bude ale klasické zatmenie, takže je stále o čo stáť.

Padajúce hviezdy

Ak si nočná sova, potom sú tvojou preferovanou zábavou pravdepodobne meteorické roje, pretože tie majú tendenciu vrcholiť uprostred noci. Medzinárodná organizácia pre meteorizmus zverejnila svoj kalendár meteorických rojov a predpovedanú maximálnu rýchlosť meteorov za hodinu pre každú jednu. Toto sú tri „najrušnejšie“ sprchy.

2021 bude rokom neuveriteľných astronomických udalostí, ktoré to sú?

V noci medzi 4. a 5. májom budú padať Eta Vodnári asi 10 až 30 meteorov za hodinu. Sú obzvlášť dobré na pozorovanie z južných trópov. Základom severných letných nocí budú Perzeidy, ktoré budú vrcholiť 11. a 12. augusta s očakávanou rýchlosťou 50 – 75 meteorov za hodinu. Najjasnejšími zo všetkých (pokiaľ jeden z tých druhých nevrhne krivku) sú Geminidy, ktoré vyvrcholia 13. – 14. decembra. Očakáva sa, že pozorovatelia uvidia až 150 meteorov za hodinu.

 

Zdroj: iflsciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov