Zaujímavosti

Ako sa mení Zem? NASA odhalila fotografie, ako sa mení podnebie


videní: 1.7K

Prírodné katastrofy významne zasiahli milióny ľudí na celom svete. Roztrieštené povodne a zosuvy pôdy pochovali milióny domov a požiare spôsobili zničenie pozemkov. Fotografie NASA ti odhalia viac.

Každoročný výskyt prírodných katastrof vyvoláva otázky a odborníci na životné prostredie neustále opakujú, že je to spôsobené ľudskými aktivitami na našej planéte. Aj keď sa jeho účinky v priebehu času zviditeľnili, mnoho ľudí stále neverí, že zmena podnebia je skutočná. NASA má ale dôkaz!

Len nedávno NASA zdieľala sériu fotografií, ktoré ukazujú, ako drastická ľudská činnosť ovplyvnila planétu Zem.  Séria s názvom  Images of Change (Séria snímok zmeny) rozpráva príbeh o ustupujúcich ľadovcoch, vyschnutých moriach, odlesňovaní, extrémnych suchách aj topiacich sa ľadovcoch. Nasledujúce obrázky sú dôkazom toho, že zmena podnebia je skutočná a deje sa. Niekoľko z týchto leteckých porovnávacích fotografií miest bude prekvapivých. Prosím, pozri sa presvedč samého seba, že je najvyšší čas začať žiť ekologicky.

Suché jazero Poopo v Bolívii (2013 vs. 2016)

Ako sa mení Zem? NASA odhalila fotografie, ako sa mení podnebie

Jazero Poopó, druhé najväčšie jazero Bolívie a dôležitý zdroj rybolovu pre miestne komunity, opäť vyschlo kvôli suchu a zneužitiu vodných zdrojov pre baníctvo a poľnohospodárstvo. Naposledy vyschlo v roku 1994, potom však trvalo niekoľko rokov, kým sa voda vrátila, a ešte dlhšie, kým sa obnovili ekosystémy. Vo vlhkých časoch sa jazero rozprestieralo na ploche približne 3 000 štvorcových kilometrov. Jeho malá hĺbka – zvyčajne nie viac ako 3 metre – ho robí obzvlášť citlivým na výkyvy.

Okjokull, Topiaci sa ľadovec (1986 vs. 2019)

Ako sa mení Zem? NASA odhalila fotografie, ako sa mení podnebie

Tieto snímky ukazujú posledné stupne úpadku Okjökull, topiaceho sa ľadovca na vrchu sopky Ok na západe stredného Islandu. („Jökull“ je islandský výraz pre „ľadovec“.) Podľa geologickej mapy z roku 1901 sa Okjökull rozkladal na ploche asi 38 štvorcových kilometrov. V roku 1978 letecká fotografia ukázala, že ľadovec sa zmenšil na asi 3 štvorcové kilometre. Dnes zostáva necelý kilometer štvorcový.

Austrálska púšť Tanami (pred vs. po)

Ako sa mení Zem? NASA odhalila fotografie, ako sa mení podnebie

Vysušené podmienky viedli v uplynulom roku k veľkým požiarom v severovýchodnej Austrálii. Vo februári požiare pozdĺž pobrežia spôsobili rozsiahle škody a straty na životoch. V poslednej dobe suché podmienky spôsobili veľa požiarov v najmenej obývanej austrálskej oblasti, v púštnej oblasti Tanami. Vegetácia na pieskových hrebeňoch a pláňach je obmedzená predovšetkým na krátke trávy a kríky. Satelitná snímka zo 7. septembra zobrazuje jazvy (tmavá oblasť) po predchádzajúcich požiaroch. Obrázok z 23. septembra ukazuje ďalšie zjazvenie po aktívnych požiaroch.

Rekordné zásoby taveniny na ľadovom šelfe Georga VI v Antarktíde (2018 vs. 2020)

Ako sa mení Zem? NASA odhalila fotografie, ako sa mení podnebie

Aj v chladnej Antarktíde sa môžu depresie na povrchu ľadovca počas relatívneho letného tepla zaplniť vodou z topenia. Modré oblasti na snímke do roku 2020 predstavujú najrozšírenejšie združenie tavenín, ktoré sa tiahnu v dĺžke okolo 140 kilometrov. Táto mohutná doska ľadu vyčnieva zo západnej strany Antarktického polostrova a vznáša sa vo vodách oddeľujúcich polostrov od ostrova Alexander. Bazény ako tieto môžu destabilizovať ľadové kry, ale predpokladá sa, že George VI je dostatočne robustný, aby im vydržal. Aspoň zatiaľ.

Miznúci havajský ostrov (pred vs. po)

Kým v októbri 2018 nezasiahol hurikán Walaka, medzi severozápadné Havajské ostrovy patril aj východný ostrov, ktorý je znázornený na septembrovom obrázku. Búrka však zmyla väčšinu z 11 hektárov piesku a štrku, ktoré tvorili ostrov a na októbrovej fotografii zostali iba dva kúsky zeme. Východný ostrov bol súčasťou francúzskej fregatnej húfnice, atolu v morskom národnom pamätníku Papahānaumokuākea.

Prívalové dažde v Peru (2016 vs. 2017)

Silné dažde, ktoré sa začali v polovici marca 2017, zničili veľkú časť Peru. Podľa správ prišlo o domovy viac ako 70 000 ľudí, viac ako 60 ľudí zahynulo pri povodniach a zosuvoch bahna. Lago La Niňa a rieka Piura sa vyliali z brehov. Oficiálne údaje hlásia, že bolo poškodených asi 7 500 km ciest a 509 mostov. Na týchto obrázkoch vo falošných farbách sa mraky a soľné panvy (priehlbiny v zemi, v ktorých sa odparuje slaná voda a soľ zostáva) javia ako svetlo modré.

Ľadovce schudli po celom svete, ale ľadovec Bruggen bez jasného dôvodu rastie (1986 vs. 2016)

Mnoho ľadovcov stráca na hmotnosti a ustupuje, ako napríklad ľady na čílskom južnom ľadovom poli Patagonia (SPI). Jeden z ľadovcov SPI, ľadovec Brüggen (tiež známy ako ľadovec Pio XI), však bez jasného dôvodu napreduje. V rokoch 1998 až 2014 pokročil južný front ľadovca o 593 metrov a jeho severný front, ktorý sa vlieva do jazera Greve, pokročil o 107 metrov. Vedci predpokladajú, že táto aktivita vo vnútri alebo pod ľadovcom by mohla viesť k jeho pokroku, spolu s faktormi ako rýchlosť prúdenia a hĺbka jazera. Nech už je príčina akákoľvek, ľadovce SPI sú aj naďalej z vesmíru pozorne sledované.

Beringov morský ľad (2013 vs. 2018)

V Beringovom mori sa v zime 2017-18 vytvorilo menej ľadu ako v ktorejkoľvek zime od začiatku písomných záznamov v roku 1850. Ľad zvyčajne pokrýval koncom apríla zhruba 500 000 štvorcových kilometrov mora, čo je zhruba dvojnásobok veľkosti Texasu. Rozsah ľadu bol v tom čase v roku 2018 iba asi 10 percent normálu. Zmeny v tom, kedy a kde sa morský ľad topí, môžu mať vplyv na život fytoplanktónu, čo môže zasa ovplyvniť celý Beringov ekosystém. Otvorená voda absorbuje viac slnečnej energie ako ľad, čo prispieva k otepľovaniu planéty .

Na okraji saharskej púšte sa objavilo sneženie

Sneh napadol na okraji púšť Sahary na severozápade Afriky v polovici decembra 2016, čo je pre túto oblasť vzácnosťou. Senzor Enhanced Thematic Mapper Plus (ETM +) satelitu Landsat 7 zachytil biely obraz vľavo nad krajinou karamelovej farby na juhozápad od alžírskej komunity Ain Sefra, mesta, ktoré sa niekedy označuje ako brána do púšte. Celý sneh zmizol, s výnimkou najvyšších nadmorských výšok, ako ukazuje spodný obrázok zachytený Landsatom 8. Posledné sneženie Ain Sefra sa vyskytlo vo februári 1979.

 

Zdroj: Brighthumanitytopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov