Zaujímavosti

Príšera z Lochness (2. časť)

lochness

videní: 1.3K

Pokračujeme druhou časťou dvojdielneho článku s názvom Príšera z Lochness. Po svedectve Mary Hamiltonovej, ktoré poskytla aj tamojšej tlači, sa Nessie, ako ju familiárne prezývajú, stala miestnou atrakciou.

Dokonca aj taký seriózny denník The Times (britské denníky sú známe naháňaním senzácií) venoval udalosti štvorstĺpcový článok. Prípad sa dostal aj do britského parlamentu, kde odzneli návrhy na odhalenie existencie príšery vrátane takých nezmyslov, ako vybagrovanie jazera. Hlavný minister pre Škótsko sir Godfrey Collins nariadil polícii, aby zistila a objasnila, čo sa deje. Deväť svedectiev stačilo na to, aby väčšina Škótov a aj nazlostených Britov došla k záveru, že Nessie je skutočná. Mnohí si začali uvedomovať hospodársky potenciál údajnej príšery. Napriek tomu, že je nepravdepodobné, aby zviera v jazere Ness žilo, z ekonomických dôvodov sa o tejto možnosti nehovorí. Nessie sa začala objavovať vo výkladoch cukrární, kde slúžila ako forma pre tvar čokolád a zdobí aj mnoho stánkov v okolí jazera, v ktorých sa predávajú jej sošky. Jazero Ness navštívia tisíce turistov dúfajúc, že zazrú povestného tvora. Počas jedného týždňa v auguste v roku 1934 prišlo k brehom jazera desaťtisíc vozidiel s turistami.

Niektoré svedectvá sa však zdajú až príliš podozrivé. V roku 1934 vznikla fotografia Lochnesskej príšery, ktorá sa cez denníky dostala na verejnosť. Išlo o nepopierateľný dôkaz, že Nessie existuje. Neskôr sa autor momentky, ktorá obletela svet, priznal, že to bol podvod a že hlava vynárajúca saz hladiny bola len hračkárska ponorka. Na pravdu bolo treba čakať až do roku 1994. teda 6 desaťročí od zhotovenia snímky. Preto aj dnes niektorí odmietajú pripustiť, že všetko bol podvrh. Pre nich spomínaná fotografia neznamená, že príšera neexistuje. Svoje presvedčenie obhajujú inými dôkazmi – ústnymi, písomnými, zvukovými a dokonca aj videozáznamami. A tých je dosť. Podľa autora knihy o Lochnesskej príšere Roya P. Mackala sa od dávneho roku 1934 nahromadilo približne desaťtisíc zmienok od ľudí, ktorým sa podarilo Nessie zazrieť.

Ale koľko tých svedectiev je dôveryhodných? Odborníci si myslia, že ani jedno, lebo skutočné dôkazy neexistujú. To však ľudí z okolia jazera nezaujíma. Uvedomujú si, že pokiaľ bude mýtus živý, bude Lochnesská príšera nielen bájne zviera ale aj skvelý marketingový prostriedok.

Zdroj: dw topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov