Zaujímavosti

Hľadá sa kameň mudrcov: 2. časť

Hľadá sa kameň mudrcov

videní: 1.4K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Hľadá sa kameň mudrcov. Ako už názov predpovedá, venujeme sa alchýmii, hľadaniu kameňa mudrcov či elixíru života. Táto veda sa asi najviac preslávila v období stredoveku. Podarilo sa nakoniec premeniť olovo na zlato?

Omnoho neskôr po stredoveku, začiatkom 20.storočia, tvrdil Nemec Franz Tausend, že sa mu podarilo vyrobiť zlato z neušľachtilých kovov, ale potom, čo proces predviedol v Bavorskej mincovni a vyrobil gram zlata, ho obvinili z podvodu a onedlho na to zavraždili.

Alchymistom sa pravdepodobne nikdy nepodarilo premeniť neušľachtilé kovy na zlato. Napriek tomu je tento proces predmetom mnohých alchymistických traktátov. Podľa starých textov je najprv potrebné získať surovinu zo zeme. Tú treba potom rozpustiť, vysušiť a oddeliť jej jednotlivé zložky. Prvá fáza sa nazývala „sčernenie“. Potom sa alchymista rozhodol, ktorý kov chce získať a podľa toho vykonal ďalšiu fázu. Ak chcel kov premeniť na striebro, nasledovalo „zbelenie“, ak chcel získať zlato, tak uskutočnil „sčervenanie“.

V prípade pána Nicolasa Flamela, ide nepochybne o jeden z najzáhadnejších prípadov nájdenia údajného kameňa mudrcov. Veľa otáznikov vyvoláva aj samotná postava jeho objaviteľa, ktorý v polovici 14. storočia záhadne zbohatol vďaka starému rukopisu jedného alchymistu. Nicolas Flamel sa narodil v roku 1330 vo francúzskej obci Pontoise. V detstve boli jeho učiteľmi benediktínski mnísi a vďaka vzdelaniu mohol neskôr pracovať ako účtovník a obchodník. V roku 1357 mal Flamel víziu, že mu anjel priniesol zvláštnu knihu. Onedlho na to mu jeden chlap ponúkol knihu v medenej väzbe. Bol presvedčený, že je to kniha z vidiny a preto ju kúpil za dva florény. Rukopis mal 21 strán a bol podpísaný akýmsi Abrahámom Židom. Obsahoval alchymistické vzorce, ktoré Flamel skúmal dvadsať rokov.

Za celý ten čas sa mu nepodarilo pochopiť zložité postupy. Keď už strácal nádej, počas pútnickej cesty do mesta Santiago de Compostela stretol francúzskeho lekára majstra Canchesa, ktorému prezradil svoje tajomstvo.

Hoci Canches predčasne zomrel a knihu Abraháma Žida si nestihol pozrieť, Nicolasovi Flamelovi dodalo stretnutie nové sily. Podľa poznámok zo 17. januára 1382 sa mu v ten deň prvýkrát podarilo premeniť ortuť na striebro. O niekoľko mesiacov neskôr, presnejšie 25. apríla, dosiahol vytýčený cieľ, keď premenil ortuť na zlato.

Zdroj: World Finance | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov