Zaujímavosti

Zaujímavosti zo života čiernej vdovy, ktoré ťa prekvapia


videní: 3.1K

Pavúky čiernej vdovy sú pavúkovce, ktorú s známe jedinečným vzhľadom a tendenciou samičiek jesť svojich partnerov. Sú považované za najjedovatejšie pavúky v Severnej Amerike, ich uhryznutie je však pre ľudí zriedka smrteľné.

Samčekovia a samičky čiernej vdovy vyzerajú odlišne. Vo všetkých prípadoch sú samičky  najvýraznejšie s lesklými čiernymi telami a červeným znakom v tvare presýpacích hodín na spodnej strane ich okrúhleho brucha. Sfarbenie presýpacích hodín môže byť niekedy tiež oranžovo-žlté. Samce majú svetlejšiu farbu s červenými alebo ružovými škvrnami na chrbte.

Zaujímavosti zo života čiernej vdovy, ktoré ťa prekvapia

Čierne vdovy sa vyskytujú v miernom počte v oblastiach po celom svete vrátane USA, južnej Európy a Ázie, Austrálie, Afriky a veľkej časti Južnej Ameriky. V USA žijú  predovšetkým na juhu a západe. Podľa NCSU sa môžu nachádzať v tmavých a suchých prístreškoch, ako sú stodoly, garáže, suterény, vonkajšie toalety, duté pne, otvory pre hlodavce, ale aj v odpadkoch a hustej vegetácii.

Rovnako ako mnoho pavúkov, aj pavúk čiernej vdovy žerie ďalšie pavúkovce a hmyz, ktorý sa zachytáva v jeho sieťach. Samica pavúka visí z pavučiny dole hlavou, kde čaká na svoju korisť. Táto póza ukazuje jej svetlé znaky, ktoré sú viditeľným varovaním pre potenciálnych predátorov, že je toxická. Zdá sa však, že ani toto označenie korisť nevystraší. Je to pravdepodobné kvôli rozdielom v tom, ako vtáky a hmyz vnímajú farby.

Čierne vdovy jedia muchy, komáre, kobylky, chrobáky a húsenice. Keď je korisť uviaznutá na pavučine, čierna vdova pomocou svojich hrebeňových nožičiek obalí korisť hodvábom. Potom vdova svoju obeť pripichne svojimi tesákmi a vstrekne tráviace enzýmy, ktoré mŕtvolu skvapalnia. Pavúk potom tekutinu nasáva.

Čierne vdovy sú predovšetkým samotárske, s výnimkou neskorej jari, keď dôjde k páreniu. Samičky sa môžu dožiť až troch rokov. Samci zvyčajne žijú jeden alebo dva mesiace. Podľa mnohých zdrojov dostala čierna vdova svoje meno preto, lebo po párení vykonávajú sexuálny kanibalizmus. Samička častokrát zabije a zožerie samca, čo vysvetľuje ich krátku dĺžku života.

Zaujímavosti zo života čiernej vdovy, ktoré ťa prekvapia

Samička podľa NCSU vytvára papierové vaječné vačky, z ktorých každý obsahuje od 200 do 900 vajec. Vajcia sa liahnu asi po 30 dňoch. Pavúky sú kanibalistické a len málo z nich prežije trojmesačný vývoj až do dospelosti. Podľa  National Geographic sú čierne vdovy považované za najjedovatejšieho pavúka v Severnej Amerike. Ich jed je podľa NCSU údajne 15-krát silnejší ako u štrkáča.

Čierne vdovy sú veľmi jedovaté – našťastie hryzú ľudí iba ak sa cítia ohrozené. Uhryznutie od tohto pavúka málokedy vedie k smrti. Medzi rizikové osoby však patria veľmi mladí, veľmi starí a chorí ľudia. Uhryznutie čiernej vdovy je   podľa NCSU pre väčšinu ľudí utrpením. Bolesť začína v priebehu niekoľkých minút a rýchlo sa šíri do ďalších častí tela.

Účinky uhryznutia pavúka tohto rodu závisia od druhu, ale môže ísť o nevoľnosť, potenie, silné bolesti brucha a chrbta, bolesti svalov, hypertenziu a ochrnutie bránice, čo môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním. Bolesť môže trvať 8 až 12 hodín a ďalšie príznaky môžu pretrvávať niekoľko dní. K dispozícii je protijed čiernej vdovy, ktorý pomáha minimalizovať škody.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov