Zaujímavosti

Prečo sa ľudia na Halloween prezliekajú do kostýmov?


videní: 5.8K

Rozmýšľal si niekedy nad skutočným významom amerického sviatku? Halloween je zmesou tradícií pohanských, keltských, katolíckych a starorímskych kultúr.

Predpokladá sa, že Halloween pochádza z doby železnej (okolo 800 – 600 rokov pred n. L.), keď Kelti a Galovia ovládali časti Veľkej Británie a severného Francúzska. 31. október je posledným dňom keltského kalendára a pre keltsko-folklórnych veriacich bol Halloween dňom slávenia pred zimou, ktorá priniesla smrť života prírody a úrody.

Prečo sa ľudia na Halloween prezliekajú do kostýmov?

Podobne aj galskí ľudia verili, že je dôležité ctiť si zosnulých na počesť novoročnej oslavy. Tieto sviatky nazvali Samhain alebo „koniec leta“ v starej írčine, podľa „Halloween: From Pagan Ritual to Party Night“ (Oxford University Press, 2002). Keď v 1. storočí pred naším letopočtom napadli Rimania Galiu (dnešné Francúzsko) a Britániu, mnoho ich tradícií sa zmiešalo s tradíciami Samhainu.

Najmä starorímsky festival Pomona, oslava rímskej bohyne ovocia a záhrad, sa konal okolo 1. novembra a oslavoval úrodu jabĺk. Vedci tvrdia, že tradície z temnejších rímskych slávností zosnulých zvané Parentalia a Feralia sa síce konali vo februári, ale boli začlenené aj do dejín osláv Halloweenu, ktoré sa rozšírili po Európe.

Prečo sa ľudia na Halloween prezliekajú do kostýmov?

V rímskokatolíckej cirkvi sa slávi Sviatok všetkých svätých, ktorý sa označuje aj ako All Hallows alebo Hallowmas, 1. novembra a je dňom ctenia svätých a nedávno zosnulých. Medzi tradície patrili postupy na odvracanie duchov a uctievanie mŕtvych v európskych krajinách. Briti verili, že zlých duchov odháňal oheň, takže na cintorínoch a kostoloch boli zapálené ohne. Španieli navštívia cintoríny a posvätia hroby svätenou vodou alebo mliekom.

Francúzski mnísi v ten deň podnikli menej poverčivé kroky a zaslali svätým modlitby podľa Halloweenu: Od pohanského rituálu po večierok. Íri však boli skutočne prvými, ktorí začali s tradíciou trikov a pýtania sladkostí. Halloween sa do Ameriky dostal v polovici 19. storočia prílivom írskych prisťahovalcov, ktorí priniesli svoju kombináciu samhainských, pomonských a pohanských tradícií.

Aj keď je sviatok jednoznačne odvodený od cirkvi, Halloween bol vždy nábožensky citlivou témou. Niektorí tvrdia, že Halloween je rituál uctievania diablov a snaží sa nájsť dôkazy o zvieracích alebo ľudských obetiach v starodávnych tradíciách spojených s týmto sviatkom. Kresťanská koalícia však v roku 1982 vyhlásila, že Hallowmass alebo Samhain nie sú satanské rituály.

Prečo sa ľudia na Halloween prezliekajú do kostýmov?

Dnes má Halloween vplyv na mnoho rôznych krajín sveta

Kvôli silnej kampani francúzskej katolíckej cirkvi proti Halloweenu Francúzi oslavovali sviatok až v polovici 90. rokov, dnes však ľudia pre svoj sviatok „La Fete D’Halloween“ chodia z obchodu do obchodu zbierať cukríky , nie z domu do domu domu. Deti si niekedy pýtajú kvety alebo peniaze na zdobenie náhrobných kameňov.

 

Nemci oslavujú, lepšie povedané, chránia sa pred Halloweenom skrytím všetkých nožov vo svojich domoch pre prípad, že by sa duchovia so starou nevôľou vrátili a chceli spôsobiť problémy. Švédski študenti dostanú na Halloween celý týždeň prázdniny alebo niečo, čo nazývajú „Alla Helgons“, a dospelí majú kratšie pracovné dni.

Samozrejme, veľa krajín so silným katolíckym vplyvom, napríklad aj Slovensko, slávi sviatok podobne ako to robili Antici, návštevami cintorínov s cieľom požehnania hrobov a modlitieb.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov