Zaujímavosti

Útok na Pearl Harbor a konšpirácie. 2. časť

Útok na Pearl Harbor a konšpirácie

videní: 5.7K

Pokračujeme druhou časťou útoku na Pearl Harbor. Bol zinscenovaný, ako tvrdia mnohé konšpiračné teórie? Množstvo vecí a udalostí však nesedí…

Tí, ktorí len ťažko môžu uveriť tomu, že by Rooseveltov kabinet bol schopný niečoho takého bezohľadného a bezcitného, obzvlášť vzhľadom k tomu, koľko ľudí v ten deň prišlo o život, ukazujú prstom na Winstona Churchilla. Tvrdia, že britská rozviedka vedela o chystanom útoku a neobťažovala sa Roosevelta informovať. Motívom pre takéto konanie mala byť podľa nich potreba pomoci v boji s nacistami, spojencami Japoncov v rámci Osy. Tým, že Američanom nepovedali o japonských plánoch, Briti napomohli zatiahnutiu USA do celého konfliktu, a získali mocného spojenca. Výsledkom útoku bolo, že verejnosť začala Japoncov nenávidieť, čo prispelo k tomu, že sa vstup spojených štátov do druhej svetovej vojny stal nevyhnutným.

Mnoho ľudí verí, že útok na Pearl Harbor nebol ani tak sprisahaním, ako skôr sériou chýb, za ktorými stála nedbanlivosť niektorých vojenských dôstojníkov. Rôzne vyšetrovania odvtedy odhalili, že všeobecné varovanie pred japonskou agresiou dostalo tichomorské veliteľstvo s veľkým predstihom, ale že ho tamojší admiráli a generáli ignorovali. Neskôr malo byť prostredníctvom rádiovej komunikácie vydané varovanie, že sa k Havaju blíži japonská armáda, ale spojenie malo byť dočasne prerušené. Samotná FBI potom usúdila, že námorníctvo odpočúva japosnký konzulát, ale, ako sa neskôr ukázalo, ich odpočúvacie zariadenie bolo objavené a odpojené. Ďalším faktorom, ktorý prispel ku katastrofálnym následkom útoku, bola skutočnosť, že Američania nevedeli o novej zbrani. Japonci vynašli nový druh torpéd, ktorý mohol byť používaný aj v plytkých vodách. Práve plytké vody mali byť dovtedy ich ochranou.

Hneď niekoľko jedincov v priebehu rokov prišlo s tým, že majú informácie, ktoré dokazujú, že útok bol sprisahaním. Námorník „Z“ vyhlasoval, že začul japonský signál. Japonci však žiadne signály nevysielali a chceli ostať v utajení.

Čo je oveľa pravdepodobnejšie, je to, že informačné služby v tom čase boli zaneprázdnené inými problémami. Veď samotná Británia bola uprostred vojny s nacistami. V takejto sitáucií nie je výnimočné, že niektoré udalosti uniknú pozornosti.

Veľa otázok však ostáva nezodpovedaných. Vlastne je ich toľko, že sa nové konšpiračné teórie budú znova a znova objavovať. Je však pravdepodobné, že úspešný útok na Pearl Harbor bol výsledkom čistej nedbanlivosti.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov