Zaujímavosti

Prečo je strach pre ľudí taký vzrušujúci? Bojíš sa rád?


videní: 1.0K

Každý Halloween utrácajú Američania milióny za to, aby sa mohli báť. Zdá sa, že strach je mocnou energiou pre tínedžerov aj dospelých.

Podľa Davida Rudda, dekana na Vysokej škole sociálnych a behaviorálnych vied na univerzite v Utahu, ľudia majú radi strach a tento pocit vyhľadávajú. Pretože v hĺbke duše vedia, že im nehrozí žiadne skutočné nebezpečenstvo. Chápu, že skutočné riziko týchto aktivít je iba v hlave a kvôli tomuto vedomiu, ktoré majú, prežívajú skôr vzrušenie ako skutočný strach , vysvetlil Rudd. To je dôvod, prečo ľudia radi chodia na desivé jazdy v zábavnom parku a prechádzajú sa napriek strašidelným domom s tematikou Halloweenu. Takisto preto pozeráme hororové filmy.

Prečo je strach pre ľudí taký vzrušujúci?

Väčšina dospelých a tínedžerov dokáže reálne odhadnúť skutočnú úroveň ohrozenia, ktorú pre nich predstavujú desivé podnety, a zodpovedajúcim spôsobom aj úroveň jej bezpečnosti. Napríklad – sledovanie hororového filmu nepredstavuje žiadnu fyzickú hrozbu, ale menšou psychologickou hrozbou je, že v konečnom dôsledku môžu mať nočné mory. Väčšina divákov sa preto cíti pri sledovaní takéhoto filmu bezpečne a je ním nadšená a v skutočnosti sa nebojí.

Niektorí dospelí, ale aj deti, však nedokážu správne odhadnúť hrozbu a riziko vnímajú inak. Skúsenosť so skutočným strachom nastáva, keď je podľa teba ohrozenie väčšie ako bezpečnosť. Ľudia, ktorí sa boja lietania, sa boja nehody, pretože si predstavujú v hlave nerealistické a neprimerané spôsoby všetkého, čo sa môže pokaziť. A pritom je v skutočnosti bezpečnejšie ako jazda autom. A v dôsledku chybného posúdenia pociťujú strach.

Prečo je strach pre ľudí taký vzrušujúci?

To je aj dôvod, prečo sa deti boja viac ako dospelí. Majú menej skúseností s meraním bezpečnosti a ich fantázia je nekonečná. Malé dieťa môže aj malú Halloweensku zábavu vnímať ako hrozbu pre svoju bezpečnosť a bude sa potom skutočne báť. Dospelí si časom navykli riskovať a sú v hodnotení oveľa lepší. Vedia, že je to iba film, ale deti ešte nedozreli do bodu, kedy vedia posúdiť, čo je iba „ako“ a čo je naozaj.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov