Zaujímavosti

Škandál Watergate a konšpirácia, ktorá sa ukázala ako pravdivá. 2. časť

watergate

videní: 1.3K

Pokračujeme druhou časťou článku o škandále Watergate, ktorý zmenil dovtedajšie dejiny USA. Keďže sa zistilo, že sa v hotelovom a kancelárskom komplexe pravdepodobne stala politicky motivovaná lúpež, začalo sa biť na poplach. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Škandál Watergate a konšpirácia, ktorá sa ukázala ako pravdivá.

Neskôr sa ukázalo, že to nebolo prvýkrát, čo sa niekto do Watergate vlámal. Tí istí muži sa vlámali aj do volebného štábu Demokratickej strany a nainštalovali tam odpočúvacie zariadenie. Jedným z dôvodov, prečo sa vrátili, bol ten, že zrejme bolo potrebné opraviť niektoré zariadenia, ktoré nefungovali správne. Rozruch vyvolalo zistenie, že sa v McCordovom poznámkovom bloku našlo telefónne číslo patriace E. Howardovi Huntovi. Hunt bol totiž bývalý poradca v Bielom dome a zamestnanec CIA.

Prvé otázky prišli hneď ako sa správa o vlámaní dostala do tlače. Ľudia chceli vedieť, kto v Bielom dome o tom vedel. Denník The Washington Post potom 19. júna vydal článok, v ktorom sa písalo, že lupičom pomáhal aj republikánsky bezpečnostný asistent. Bývalý generálny prokurátor John Mitchell, ktorý viedol kampaň prezidenta Nixona pre jeho znovuzvolenie, akékoľvek prepojenia s lúpežou odmietol. Biely dom sa potom snažil celú situáciu upokojiť. Nixonov hovorca Ron Ziegler situáciu nazval „vlámaním tretej kategórie“. Americkej verejnosti navyše prišlo ťažko uveriteľné, že by prezident, akým bol Nixon, ktorý v prieskumoch jednoznačne viedol, posvätil odpočúvanie svojich rivalov. Sám Nixom potom 30. augusta vyhlásil, že poradca Bieleho domu John Dean kauzu Watergate preskúmal a dospel k záveru, že nikto z Bieleho domu sa na lúpeži nepodieľal. Avšak špekulácie tlače neskončili.

Keď Jamesa McCorda 5. septembra obžalovali, uviedol, že pracoval pre CIA. Okresná advokátska kancelária vo Washingtone začala prešetrovať väzby McCorda na CIA. Okrem nich sa do toho pustil aj pár mladých žurnalistov z denníka The Washington Post, Bob Woodward a Carl Bernstein. Snažili sa dostať k jadru veci a v tom im pomáhal tajný anonymný zdroj, známy len ako „Deep Throat“. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: thejournal topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov