Zaujímavosti

Hrozí nám apokalypsa? Toto sú tie najnebezpečnejšie sopky na planéte

Hrozí nám apokalypsa? Toto sú tie najnebezpečnejšie sopky na planéte

videní: 2.0K

Desiatky mŕtvych, stovky nezvestných a tisícky zničených domovov majú na svedomí sopečné eruopcie na Havaji a Guatemale, ktoré sa v tomto roku dostali na titulky správ po celom svete. Je preto na mieste pýtať sa, či nám hrozí celosvetová apokalypsa. Toto sú tie najnebezpečnejšie sopky, ktoré sa nachádzajú na našej planéte.

Pri posudzovaní toho, ktoré sopky sú tie najnebezpečnejšie, vstupuje do hry niekoľko faktorov – hustota obyvateľstva v ich okolí, typ magmy, ktorá sa objaví počas erupcie a história výbuchov sopky. Napríklad vulkanická erupcia v odľahlej oblasti nie je tak nebezpečná, ako menšia erupcia sopky v husto osídlenom regióne, ktorá si vyžiada masovú evakuáciu. A, možno prekvapivo, aktívne vulkány, ktoré už dlhšiu dobu nevybuchli, predstavujú vyššie riziko kvôli nárastu tlaku v nich.

„Expertíza magmy je jedným zo spôsobov, ako odhadnúť úroveň rizika vulkánu,“ tvrdí Stanley Mertzman, profesor geológie na Franklin & Marshall College v Lancasteri. Mertzman vysvetľuje, že experti sa zameriavajú na úroveň oxidu kremičitého – zlúčenina, ktorá ovplyvňuje vlastnosti lávy (ako napríklad hustota) a celkový tvar sopky. Oxid kremičitý môže odhaliť nebezpečenstvo blížiaceho sa výbuchu, pretože má tendenciu kryštalizovať do reťazcov v chladnúcej láve, čím zvyšuje svoju viskozitu a vytvára tak silnejšiu magmu, čo môže eventuálne spôsobiť erupciu.

„Stupeň nebezpečenstva sa dramaticky zvyšuje s rastom obsahu oxidu kremičitého,“ hovorí Mertzman. „Čím je obsah oxidu kremičitého vyšší, tým väčšia je viskozita – magma je lepivá a hustá. Rastúce hladiny oxidu kremičitého v magme uvoľňujú cestu aj pyroklastickým prúdom, teda sopečnému poplu, plynom a iným sopečným materiálom, ktoré môžu byť pri vdýchnutí smrteľné, pretože môžu spôsobiť zadusenie“, dodáva Mertzman.

Na základe týchto kritérií vedci zostavili zoznam tých najnebezpečnejších sopiek, ktoré sa na našej planéte nachádzajú. Mali by sme sa obávať?

Vezuv, Taliansko

Talianska sopka Vezuv je notoricky známa svojou ničivou silou. Erupcia v roku 79 nášho letopočtu navždy pochovala mesto Pompeje. Vedci sa domnievajú, že za posledných 17 000 rokov sopka zažila celkovo osem masívnych výbuchov, počas ktorých bolo do ovzdušia vypustené obrovské množstvo sopečného materiálu. Posledná známa erupcia sopky nastala v roku 1944. Talianska vláda má pripravených niekoľko krízových plánov v prípade možného výbuchu. V blízkosti sopky žije najmenej šesť miliónov ľudí.

Rainier, Spojené štáty americké

Dôvodov, prečo je sopka Rainier považovaná za jednu z najnebezpečnejších v USA, je niekoľko. Odborníci poukazujú na vysokú nadmorskú výšku, chemickú kompozíciu, blízkosť mesta Seattle a schopnosť sopky vytvárať intenzívne pyroklastické prúdy. Teplo pri erupcii by mohlo potenciálne spôsobiť masívne topenie snehu, v dôsledku čoho by nasledoval masívny lahár (alebo nesprávne označovaný bahnotok). A práve obrovské laháry predstavujú najväčšie riziko v prípade erupcie sopky Rainier. Riziko sa dotýka viac ako dvoch miliónov ľudí žijúcich v blízkosti vulkánu.

Novarupta, Aljaška

Novarupta

Novarupta sa nachádza v Národnom parku Katmai na Aljaške a vznikla v roku 1912 pri erupcii, ktorá je odborníkmi označovaná za najväčšiu v dvadsiatom storočí. Pri výbuchu uniklo do ovzdušia 30 kubických kilometrov popola a sopečného materiálu, čo sformovalo Valley of Ten Thousand Smokes. Hoci bezprostredné okolie Novarupty nie je obývané, erupcia v roku 1912 vytvorila popolový oblak, v dôsledku ktorého „pršala“ síra dokonca aj na južnej Aljaške a v niektorých častiach Kanady. Sopka si vyžiadala životy niekoľkých ľudí v neďalekom Kodiaku, ktorí hlásili bolesti očí a problémy s dýchaním spôsobené spádom popolu.

Pinatubo, Filipíny

By Chester Sigua - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By Chester Sigua – Own workCC BY-SA 3.0Link

Sopka Pinatubo, ktorá sa nachádza v husto osídlenom regióne Filipín, sa stala notoricky známou po rozsiahlej erupcii v roku 1991. Výbuch je označovaný za druhú najväčšiu erupciu 20. storočia, tesne po Novarupte. Udalosť z roku 1991 pripravila o život najmenej 722 ľudí v dôsledku spádu pyroklistických prúdov, ktoré v sopke vytvorili jazero. V súčasnosti žije v okolí sopky viac ako 21 miliónov ľudí.

Saint Helens, Spojené štáty americké

By Lyn Topinka - CVO Photo Archive Mount St. Helens, WashingtonBefore, During, and After 18 May 1980., Public Domain, Link

By Lyn Topinka – CVO Photo Archive Mount St. Helens, WashingtonBefore, During, and After 18 May 1980., Public Domain, Link

O najničivejšiu erupciu sopky v histórii Spojených štátov amerických sa zaslúžila Saint Helens (nesprávne označovaná ako Svätá Helena) v roku 1980. V dôsledku výbuchu prišlo o život 57 ľudí a tisícky zvierat a bolo zničených asi 200 štvorcových kilometrov priľahlých lesov. Podľa expertov história výbuchov sopky naznačuje, že v budúcnosti môžeme očakávať ďalšie ničivé erupcie.

Agung, Indonézia

By Michael W. Ishak (www.myreefsdiary.com) - Original work provided by Michael W. Ishak to Delphine Ménard (uploader), CC BY-SA 4.0, Link

By Michael W. Ishak (www.myreefsdiary.com) – Original work provided by Michael W. Ishak to Delphine Ménard (uploader), CC BY-SA 4.0Link

Posledná masívna erupcia aktívnej sopky Agung sa odohrala v roku 1963. Išlo o jednu z najničivejších výbuchov sopky v histórii Indonézie: erupcia trvala neskutočných 11 mesiacov, čo spôsobilo spád nebezpečného popola a pyroklastických prúdov, ktoré viedli k viac ako 1000 úmrtiam a nevyčísliteľným škodám na majetku. Sopka priamo ohrozuje približne štyri milióny obyvateľov.

Fudžisan, Japonsko

By Alpsdake - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

By Alpsdake – Own workCC BY-SA 4.0Link

Slávna japonská hora Fujisan (skrátene Fuji) vybuchla naposledy v roku 1707. Erupciu, pri ktorej sopečný popol zasiahol viac ako 100 kilometrov vzdialené Tokio, vtedy pravdepodobne zapríčinilo veľké zemetrasenie. V roku 2014 experti varovali, že hrozí ďalšia erupcia v dôsledku zemetrasenia o veľkosti 9,0 stupňa Richterovej stupnice, ktoré postihlo Japonsko v roku 2011. Ak Fuji znova vybuchne, ohrozených bude viac ako 25 miliónov ľudí v okolí sopky.

Merapi, Indonézia

By Crisco 1492 - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By Crisco 1492 – Own workCC BY-SA 3.0Link

Jedna z najaktívnejších sopiek Indonézie, Merapi, vybuchuje nepretržite už stáročia. Podľa NASA sú najväčším rizikom sopky Merapi pyroklastické prúdy, ktoré sa môžu šíriť do veľkej vzdialenosti a ohrozovať množstvo ľudí žijúcich v blízkosti vulkánu. Merapi naposledy vybuchla 11. mája, pričom sa do ovzdušia dostalo množstvo popola. To spôsobilo masívne evakuácie z rozľahlého regiónu. V ohrozenej oblasti žije viac ako 24 miliónov ľudí.

Zdroj: Time | topdesat
Zdroj titulnej fotografie: „Mount Vesuvius“ (CC BY-ND 2.0) by R.Halfpaap

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov