Zaujímavosti

Záhadné úmrtia: Edgar Allan Poe. 3. časť

Záhadné úmrtia: Edgar Allan Poe

videní: 1.4K

Pokračujeme záverečnou – treťou časťou – o záhadnom úmrtí amerického spisovateľa menom Edgar Allan Poe. Tí, ktorí nás čítate od prvej časti, ste určite v napätí, a tak poďme rovno do deja.

Poeov stav sa neustále zhoršoval. V jednom liste Márii Clemmovej sa priznal k stavom delíria počas posledných mesiacov svojho života: „Viac než desať dní som bol úplne na dne, akoby mimo seba, aj keď som nevypil ani kvapku; počas toho obdobia som si predstavoval najdesivejšie katastrofy. Boli to iba halucinácie, následok záchvatu, aký som v živote nezažil, stavu patologickej opilosti (delírium tremens).“ Pomaly sa blíži koniec, ktorého neodvrátiteľný príchod je zachytený aj v ďalšom z jeho listov: „Takéto svetské úvahy ma nedokážu deprimovať … nie, môj smútok je nevysvetliteľný, to ma zarmucuje ešte viac. Som chytený do siete pochmúrnych predtúch. Nič ma nedokáže povzbudiť, nič utešiť. Zdá sa, že môj život je odsúdený na svoj koniec, budúcnosť sa javí desivá … ale hodlám bojovať za to, aby som si vo všetkej tejto beznádeji zachoval nádej“. Nakoniec otvorene písal o silnej túžbe zomrieť a dokonca požiadal svoju tetu, s ktorou ako jedinou ho spájal láskyplný vzťah, aby zomreli bok po boku: „Nezostáva nám iné, ako spoločne zomrieť. Teraz je už zbytočné so mnou diskutovať; nevládzem viac, musím zomrieť. Odkedy som vydal Eureku, netúžim viac po živote. Nedokážem dokončiť už nič iné. Vďaka tvojej láske bol život sladký, ale musíme zomrieť spoločne (…). Odkedy bývam tu, bol som raz vo väzení za podnapitosť, ale nebol som naozaj opitý. Bolo to kvôli Virginii.“

Jediné čo sa o posledných dňoch spisovateľa vie, že 27. septembra 1849 sa vydal z Richmondu vo Virgínii smerom do svojho domu v New Yorku. Neboli zaznamenané žiadne dôveryhodné dôkazy o mieste jeho pobytu, pokým ho o 7 dní neskôr, dňa 3. októbra nenašli v delíriu v uliciach Baltimoru. Vďaka jeho priateľovi ho previezli do nemocnice, kde o 4 dni neskôr zomrel. Nikdy sa nevyjasnilo, kto alebo čo doviedlo Poea do Baltimoru za takých zvláštnych okolností. V momente delíria mal na sebe oblečenie, ktoré mu nepatrilo, a príčina smrti je úplne neznáma, keďže lekárske správy a úmrtný list sa neskôr stratili.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov