TOP 10

TOP10: Vegetariánstvo a prekvapivé fakty o ňom 1. časť


videní: 2.7K

Pravdepodobne si v posledných rokoch počul, že vegetariánska strava je oveľa zdravší spôsob, ako sa nakŕmiť, a že konzumácia nadmerného množstva mäsa je dosť zlá pre srdce, krvné cievy a celkové zdravie. Z etického hľadiska si pravdepodobne počul, že konzumácia mäsa spôsobuje, že si zodpovedný za všetku krutosť a zabíjanie zvierat, ktoré sa každý deň odohráva. Je tiež možné, že vieš o mnohých celebritách, ktoré sa riadia vegetariánskou stravou. Brad Pitt a Angelina Jolie sú príkladmi, vďaka ktorým si pravdepodobne myslíš, že vegetariánstvo je v pohode.

Rovnako ako u väčšiny vecí v živote je pravda niekde uprostred a vegetariánstvo nie je výnimkou. V tomto zozname však nebudeme skúmať výhody a nevýhody vegetariánstva alebo vegánstva, ale namiesto toho upozorníme na TOP10 prekvapivých faktov o vegetariánstve, ktoré možno nevieš. Tieto zaujímavosti ťa informujú a poučia o životnom štýle, ktorý existuje už tisíce rokov napriek tomu, že sa stal „trendom“ iba nedávno.

1. Vegetariánstvo je založené na staroindickej a gréckej filozofii. V Indii vegetariánstvo pochádza z filozofie ahimsy alebo nenásilia voči zvieratám a iným živým tvorom. Pre Grékov malo byť vegetariánom rituálne a lekárske účely.

starodávna maľba

2. Jedným z prvých a najslávnejších vegetariánov bol grécky filozof a matematik Pythagoras (najznámejší pre pythagorovu teóriu), ktorý žil v šiestom storočí pred naším letopočtom. Pojem „pytagorská strava“ sa bežne používal pre rastlinnú stravu, kým sa v devätnástom storočí nevytvoril výraz „vegetarián“.

Pytagoras

 

3. Ľudia sa stávajú vegetariánmi z mnohých dôvodov vrátane zdravotných, politických, environmentálnych, kultúrnych, estetických a dokonca aj ekonomických. Najčastejším dôvodom sú však etické námietky proti týraniu zvierat.

zvieratá v klietke

4. Vedecké štúdie opakovane preukázali, že vegetariánska strava zvyšuje metabolizmus tela a pomáha telu spaľovať tuky a kalórie až o šestnásť percent rýchlejšie ako telo niekoho, kto je pravidelne mäso.

vegetariánstvo

5. Prvou renesančnou postavou obhajujúcou vegetariánstvo bol Leonardo da Vinci. Vlastne to bol tvrdý vegán, ktorý sa otvorene hádal s prísnymi miestnymi náboženskými autoritami svojej doby a hovoril, že ľudia nemajú Bohom dané právo jesť zvieratá.

Leonardo da Vinci

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov