Zaujímavosti

V skutočnosti sa viac podobáme na otca ako na matku


videní: 1.7K

Vedci zistili, že väčšina cicavcov je v skutočnosti geneticky viac podobná svojim otcom. Mnohí z nás vo všeobecnosti predpokladajú, že deti dostávajú približne polovicu svojej DNA od svojej mamy a polovicu od svojho otca, ale, ako sa ukazuje, dominantnejšie sú otcovské gény. Napriek tomu, že gény z obidvoch strán sú u dieťaťa rovnako prítomné, môžu sa správať odlišne a vytvárať nerovnováhu.

 

Naše pohlavie závisí od otca

Vedci tvrdia, že väčšina ľudí je viac podobná svojmu otcovi ako ich matke

Pohlavie dieťaťa  určujú otcove gény. Podľa štúdie uverejnenej v denníku Science Daily môže rodokmeň otca v skutočnosti  pomôcť zistiť, či bude pár dievča alebo chlapca.

V skutočnosti to záleží na spermii – ak obsahuje chromozóm X, vytvára spolu s chromozómom X matky dievčatko. Ak otcove spermie nesú chromozóm Y, bude to chlapec.

Chlapci môžu zdediť plodnosť od svojho otca

Otcovia, ktorí majú problémy s plodnosťou, ich môžu podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Human Reproduction odovzdať svojim synom, hoci vedci to nemôžu s istotou uviesť a stále je potrebné tento mechanizmus lepšie preštudovať.

Výskum konkrétne ukázal, že chlapci počatí v rámci umelého oplodnenia majú častejšie spermie nízkej kvality, rovnako ako ich otcovia. Toto bolo tiež porovnané s údajmi zozbieranými od mužov z rodín bez problémov s plodnosťou – deti mali oveľa vyšší počet spermií.

Dedíme od našich otcov duševné zdravie

Aj keď obaja rodičia môžu ovplyvniť budúce duševné zdravie svojich detí, podľa štúdie uverejnenej v štúdiu  JAMA Psychiatry je pravdepodobnejšie, že otcovia so schizofréniou, poruchou hyperaktivity alebo nedostatkom pozornosti prenesú tieto stavy na svoje deti.

Vedci tvrdia, že väčšina ľudí je viac podobná svojmu otcovi ako ich matke

Iní vedci zdieľali, že oteckovia majú vyššiu šancu na vývoj nových mutácií v DNA, keď produkujú nové spermie a vekom starnú (na rozdiel od žien, ktoré majú všetky svoje vajíčka už pri narodení). Existuje teda možnosť, že zriedkavé genetické choroby a poruchy neurologického vývoja, ako je autizmus, sa dajú dediť od otcov.

Dedíme úsmev od našich otcov

Vedci tvrdia, že väčšina ľudí je viac podobná svojmu otcovi ako ich matke

Veľkosť a poloha zubov, tvar čeľustí a ďalšie podobné veci sú zdedené od našich rodičov. Vedci však zdieľajú názor, že je možné, aby boli otcove gény silnejšie. Takže keď príde na úsmev, otcove gény môžu určiť, či budú mať zuby jemnú alebo citlivú sklovinu alebo či budú ústa preplnené.

Zdedili sme výšku od našich otcov

otca

Podľa vedcov z Royal Devon and Exeter Hospital zrejme vyšší otcovia majú vyššie deti. Zdá sa, že otcovia určujú budúcu výšku svojich detí (ako aj dĺžku a veľkosť plodu), ale na rozdiel od toho sa zdá, že neovplyvňujú tvar tela ani hmotnosť dieťaťa. Zdá sa, že matky ovplyvňujú, koľko telesného tuku budú mať deti.

Môžeš dokonca zdediť osobnosť svojho otca

Vedci tvrdia, že väčšina ľudí je viac podobná svojmu otcovi ako ich matke

Vedci nevylučujú vplyv génov na vývoj detských osobností, ich rozsah však stále nie je známy. Existujú dôkazy o tom, že gény môžu ovplyvniť chemické prenášače, ako sú serotonín a dopamín, ale vedci opäť nemôžu tvrdiť, do akej miery.

Štúdia naznačuje, že to môže mať vplyv na mozog a ovplyvniť osobnostné črty založené na depresii, úzkosti alebo plachosti.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov