Zaujímavosti

Zaleží na poradí narodenia? Je druhé dieťa vždy problémovejšie?


videní: 1.8K

Nie je žiadnym tajomstvom, že byť prvorodeným je občas dosť náročné. Keď sa ti narodí súrodenec, zrazu sa prestane všetka pozornosť točiť okolo teba a navyše si za toho mladšieho zodpovedný. Je druhé dieťa predurčené byť čiernou ovcou rodiny?

Z pohľadu rodičov je to podobné. Prvé dieťa dostáva všetku potrebnú pozornosť, no keď príde druhé dieťa, už sa asi nesnažíme byť takí perfekcionisti, a tak mu dávame viac slobody. Milovať ich však môže byť niekedy skutočne ťažké, najmä keď sa z nich stanú malí diabli. Existuje nejaké vedecké vysvetlenie, prečo má toľko druhorodených tendenciu robiť problémy?

Zaleží na poradí narodenia? Je druhé dieťa vždy problémovejšie?

V roku 2017 profesor manažmentu a aplikovanej ekonómie na MIT Sloan School of Management, Joseph Doyle, vykonal štúdiu zameranú na význam poradia narodenia. V štúdii profesor pracoval so súrodencami z dvoch úplne odlišných oblastí s výrazne kontrastnými kultúrami – štát Florida a Dánsko. Hoci tieto dve lokality majú medzi sebou veľké environmentálne rozdiely, Doyle a jeho kolegovia prišli na pozoruhodné výsledky. Podľa ich zistení je druhé dieťa na výchovu skutočne náročnejšie.

Výskum uvádza, že pri chlapcoch narodených ako druhých v poradí je o 20 až 40 % vyššia pravdepodobnosť, že sa v škole dostanú do problémov a dokonca aj s orgánmi činnými v trestnom konaní. Doyle verí, že zatiaľ čo prvorodené deti majú za vzor svojich rodičov, druhé dieťa často sleduje kroky svojho staršieho súrodenca.

Zaleží na poradí narodenia? Je druhé dieťa vždy problémovejšie?

Teória je, že prvorodené deti dostávajú od rodičov všetku pozornosť, ale druhé dieťa má pocit, že lásku, čas a náklonnosť si musí zaslúžiť a vybojovať. Treba však povedať, že každé puto medzi súrodencami je jedinečné a tieto zistenia sa nemusia vzťahovať na každú rodinu.

Čo je to syndróm prostredného (druhorodeného) dieťaťa?

Je to porucha, pri ktorej je druhorodené dieťa (v prípade, že sú v rodine len dve deti) alebo prostredné dieťa (ak sú v rodine tri deti) nejakým spôsobom negatívne „postihnuté“ prítomnosťou svojho súrodenca. Typická je najmä situácia, keď rodičia rozmaznávajú najmladšie dieťa a na najstaršie dieťa zas delegujú všetku zodpovednosť. Prostredné dieťa je tak ukrátené o oboje.

 

Zdroj: iheartintelligence topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov