Zaujímavosti

Každodenné veci, ktoré sú rádioaktívne, ale nebojíš sa ich


videní: 2.4K

Polovica našej ročnej dávky ožiarenia pochádza z prírodného prostredia. Tá druhá polovica pochádza z umelých zdrojov, ktoré môžu byť lekárske, komerčné alebo priemyselné, no aj tak sú rádioaktívne.

Väčšina z prírodných zdrojov rádioaktivity pochádza z radónu, ktorý je vlastne bezfarebný plyn, ktorý tvorí prirodzenú súčasť ovzdušia. Menšie množstvá pochádzajú z kozmického žiarenia a zo Zeme samotnej. Podľa Americkej regulačnej komisie pre atómovú energiu predstavujú lekárske postupy až 96 % žiarenia, ktorým sa človek vystaví. A napríklad aj niektoré veci, ktoré si dnes držal v ruke, môžu byť trošku rádioaktívne.

Rem je jednotka ekvivalentnej dávky ionizujúceho žiarenia na ľudské telo. Od roku 1976 je definovaný ako 0,01  sievert , čo je bežne používaná jednotka SI mimo Spojených štátov. Skoršie definície siahajúce do roku 1945 boli odvodené od jednotky rentgen , ktorá bola pomenovaná po Wilhelmovi Röntgenovi, nemeckom vedcovi, ktorý objavil röntgenové lúče. Rem je veľká dávka žiarenia, takže millirem (mrem), čo je jedna tisícina rem, sa často používa pre bežne sa vyskytujúce dávky, ako je množstvo žiarenia prijímaného napríklad z lekárskych röntgenových lúčov.

Jedlo

Každodenné veci, ktoré sú rádioaktívne, ale nebojíš sa ich

Všetky rastliny a zvieratá obsahujú stopové množstvá rádioaktívneho draslíka-40 a rádia-226. Podľa štúdií v skutočnosti všetka voda obsahuje rádioaktívny urán a tórium. Tieto hodnoty sú však veľmi malé. Za jeden rok všetko jedlo a pitie dosiahne čiastku asi 30 mrem.

Slnko

Každodenné veci, ktoré sú rádioaktívne, ale nebojíš sa ich

Slnko je od Zeme vzdialené 93 miliónov kilometrov a Zemská atmosféra má čo robiť, aby nás ochránila pred nepretržitým prúdom kozmického žiarenia. Aj tak ale závisí, kde sa obyvateľ Zeme nachádza. Keďže vo vyššej nadmorskej výške je tenší vzduch, uľahčuje to prístup slnečných lúčov a hodnoty sa pohybujú približne od 26 mrem do 50 mrem.

Letecká doprava

Každodenné veci, ktoré sú rádioaktívne, ale nebojíš sa ich

Koľko žiarenia absorbuješ počas letu závisí od nadmorskej výšky, šírky lietadla a slnečnej aktivity. Pri bežnom lete v normálnom komerčnom lietadle dostaneš do tela 2 až 5 mrem, čo je menej ako pri röntgenovom vyšetrení. Okrem toho dostaneš ešte ďalšie žiarenie v hodnote 0,002 mrem pri bezpečnostných prehliadkach.

Mobilné telefóny

Každodenné veci, ktoré sú rádioaktívne, ale nebojíš sa ich

Mobilné telefóny, ako aj rádiové veže a siete Wi-Fi, emitujú vysokofrekvenčné vlny, ktoré sú absorbované ľudským tkanivom a merajú sa pomocou stupnice SAR (Specific Absorption Rates). Hrozby pre zdravie vyplývajúce z používania mobilných telefónov pretrvávajú už roky, ale stále nie sú vedecky podložené.

Lekárske röntgenové lúče

Každodenné veci, ktoré sú rádioaktívne, ale nebojíš sa ich

Pretože lekárske zákroky tvoria 96 % priemernej expozície človeka voči žiareniu, ľudia by si mali dávať pozor na počet a typy röntgenových lúčov. Röntgen hrudníka obvykle dodá dávku asi 10 mrem, zatiaľ čo CT celého tela približne 1 000 mrem. Na porovnanie, CT hrudníka poskytuje 700 mrem, zatiaľ čo snímanie hlavy dáva 200 mrem. Röntgen zubov poskytuje iba 1,5 mrem a röntgen ruky alebo nohy 0,5 mrem.

 

Zdroj: livescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov