Zaujímavosti

Fungovanie jedla: Čuch a chuť

Fungovanie jedla: Čuch a chuť

videní: 1.9K

Molekuly potravín sa rozpúšťajú v slinách, a keď prídu do kontaktu s jazykom, aktivujú chuťové receptory. Prchkavé molekuly prechádzajú z potravy do vzduchu a v nose ich zachytíme ako pachy. A vnímaní jedál, slinení pri zachytení vône jedla či nevýraznej chuti jedál v lietadlách si povieme v našom článku s názvom Fungovanie jedla – Čuch a chuť. Poďme na to.

Keď molekuly potravy, ktoré prenikli do vzduchu alebo sa uvoľnili pri žutí, prídu do styku s vlhkosťou, napríklad hlienom v nose či slinami v ústach, rozpustia sa. Následne ich môžu zachytiť špecializované nervové bunky. Tie vysielajú elektrické signály do mozgu, ktorý každý pach či chuť identifikuje a kategorizuje. Ľudský nos zachytí stovky rozličných pachov, no jazyk je citlivý len na päť chutí.

Prečo pri zachytení vône jedla sliníme? Keď zacítime arómu pokrmu, aferentné informácie prechádzajú do mozgu, ktorý vyšle nervové signály k slinným žľazám. Sliny sa tvoria ako príprava na prvé fázy trávenia.

Prečo majú jedlá chuť a vôňu? Keď sa vyvinuli prví ľudia, denne robili veľa rozhodnutí súvisiacich s potravou. Z toho vyplýva, že disponujeme širšou škálou chuťových receptorov ako živočíchy, ktoré sa držia jedného typu potravy. V útlom detstve, ako ste si už určite všimli, obľubujeme sladké chute a odmietame horké. Podľa odborníkov to má pôvod v evolučnej minulosti, v ktorej sladká chuť signalizovala potravu bohatú na energiu, zatiaľ čo horká upozorňovala na jed. Túžba po slanej a umami (mäsovej) chuti pravdepodobne pramení v potrebe prijímať soľ a ďalšie minerály, ako aj bielkoviny.

Prečo pokrmy v lietadle chutia nevýrazne? Vzduch v lietadle vysušuje ústa a upcháva nos, čím narúša rozpúšťanie molekúl potravy a nápojov v slinách a hliene. Následkom toho chuťové a čuchové receptory nezachytávajú molekuly náležite. Citlivosť na sladké a slané potraviny v lietadle klesá až o 30 % ,a aby podávané jedlá pôsobili výraznejšie, viac ich posolia. Zaujímavosťou je, že umami chuť zostáva nezmenená.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov