Zaujímavosti

V Škandinávii zachytili záhadný radiačný oblak, pochádza z Ruskej atómky?


videní: 1.8K

Podľa holandskej zdravotníckej agentúry sa v atmosfére nad severnou Európou zvýšila úroveň rádioaktivity. Oblak môže pochádzať z jadrovej elektrárne v Rusku.

Naznačujú tieto analyzované údaje nejaké poškodenie jadrovej elektrárne? Je tento oblak predzvesťou nejakej katastrofy? Ruský prevádzkovateľ jadrovej energie Rosenergoatom však podľa ruskej tlačovej agentúry TASS uviedol, že problémy týkajúce sa zariadení v Kola a Leningrade odmieta.

Niekoľko škandinávskych agentúr, ktoré strážia ovzdušie a atmosféru, zistilo zvýšenú hladinu rádionuklidov. Rádionuklid označuje všeobecne jadro, ktoré sa s určitým polčasom premeny premieňa na iné jadro (nuklid) a vysiela pritom niektoré zo žiarení. Využitie rádionuklidov je dnes veľmi široké.

https://twitter.com/SinaZerbo/status/1276559857731153921?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1276559857731153921%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.livescience.com%2Fspike-in-radioactivity-detected-above-europe.html

Najmä koncentrácia rádionuklidov cézium-134, cézium-137 a ruténium-103 vzrástla v niektorých častiach Fínska, južnej Škandinávii a v Arktíde. Hoci tieto prvky neohrozujú ľudí, sú vedľajšími produktami jadrového štiepenia, a to vedie výskumníkov k tvrdeniu, že by mohli tieto látky pochádzať z niektorej z jadrových elektrární v Rusku.

Rádionuklidy sú umelé, to znamená, že sú vyrobené človekom. Zloženie nuklidov môže naznačovať poškodenie niektorého z palivových prvkov v jadrovej elektrárni. Vyplýva to z vyjadrenia úradníka Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie v Holandsku, ktorý analyzoval údaje o izotopoch.

Vzhľadom na to, že sa vykonalo len málo meraní, monitorovacie agentúry nedokážu s presnosťou identifikovať konkrétny zdroj. Náhly a prudký nárast rádioaktivity sa ukázal aj na základe udalostí po černobyľskom jadrovom kolapse. Najväčšia jadrová katastrofa v histórii sa zrejme ale nezopakuje (našťastie). Kremeľ tvrdí, že o žiadnom úniku nevie a všetky jadrové elektrárne v krajine pracujú v normálnom režime. Ku kritike Ruska sa pridáva Litva, ktorá vychádza z vlastných meraní. Prikláňa sa na stranu Holanďanov a možný únik vidí z elektrárne Leningrad.

V Škandinávii zachytili záhadný radiačný oblak, pochádza z Ruskej atómky?

Aj v roku 2017 sa nad Európou objavil podobný rádioaktívny mrak, takisto neškodný pre ľudí. Rusko ako miesto úniku označili aj vedci. Ruskí experti však dôkazy spochybnili. Či sa situácia zopakovala aj tentoraz, je zatiaľ nejasné. Rusi až po odhaleniach z Francúzska priznali, že ešte v septembri namerali „extrémne vysoké“ úrovne ruténia v dedine na juhu pohoria Ural, kúsok od jadrovej elektrárne Majak, kde sa v roku 1957 odohrala tretia najhoršia jadrová havária v histórii.

 

Zdroj: livescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov