Zaujímavosti

Kráľ Artuš: Panovník hradu Kamelot. 1. časť

Kráľ Artuš: Panovník hradu Kamelot

videní: 1.4K

V Británii 5. a 6. storočia, pustošenej nájazdmi Sasov a rozdelenej do nespočetného množstva malých kráľovstiev, vládol kráľ Artuš hradu Kamelot. Rozprávanie o jeho živote a dejinách jeho kráľovstva sa však zakladá viac na legendách než na skutočných historických faktoch.

V roku 407, po vyše troch storočiach okupovania, odišla z Britských ostrovov aj posledná rímska légia. Po oslobodení od rímskej nadvlády vytvorili keltské kmene množstvo malých vojvodstiev, ktoré za krátko začali bojovať aj medzi sebou. Medzitým aj Anglosasi čoraz častejšie podnikali vpády, ktoré vyústili do dobývania územia a utláčania pôvodného obyvateľstva.

Plynutím času sa ostrovy rozdelili na tri veľké územia, juh ovládli Anglosasi a vytvorili Anglicko, na severe sa usadili Kelti a vytvorili Škótsko a na východe Briti založili Wales. Potom, podľa dobových kroník, keltský panovník Konštantín založil malé vojvodstvo v blízkosti Walesu. Jeho následník trónu sa nestihol ujať moci, lebo bol zavraždený znepriateleným panovníkom Vortigerom, nazývaným tiež Guthrigen, ktorý sa sám ujal panovania.

Vdove po Konštantínovi a jeho dvom synom Auréliovi a Utherovi sa podarilo ujsť. Vortiger podpísal dohodu so saským náčelníkom Hengistom v presvedčení, že sa mu podarí upokojiť situáciu vo vojvodstve. Počas osláv na Vortigerovom hrade  v Stonehenge, blízko druidského chrámu, sa Sasom pomocou ľsti podarilo zabiť skoro všetkých waleských rytierov. Vortigerovi sa pošťastilo ujsť do hôr, kde zostavil nové kráľovské vojsko.

Mág nazývaný Merlin, ktorý mu pomáhal, Vortigera však varoval, že Konštantínovi synovia ho zosadia z trónu, aby pomstili smrť otca. A tak sa aj stalo, najskôr bol za kráľa korunovaný Aurélius a potom aj Uther. Uther Pendragon uzavrel mier s mocným cornwallským vojvodom Gorloiseom. Gorloise prišiel na Utherov hrad aj s manželkou Ingrain, aby podpísali dohodu. Uthera krásna žena opantala a s Merlinovou pomocou sa mu podarilo zmocniť sa jej na hrade Tintagel. Ruiny tohto hradu sa ešte vždy nachádzajú v blízkosti Cornwallu. Tak sa potom narodil Artuš, ktorého pod Merlinovým dohľadom vychoval sir Ector.

Pokračujeme druhou časťou článku aj o magickom Excaliburovi. 

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov