Zaujímavosti

Rasputin: 3 zaujímavosti, ktoré si zrejme nevedel

rasputin

videní: 4.3K

O Grigorijovi Rasputinovi sme ti v minulosti už priniesli samostatný článok. Avšak o osobnosti, akým bol Grigorij Jefimovič Rasputin, sa toho dá písať skutočne veľa. Niektorí ho dokonca považujú za svätého muža, ktorý dokázal svojou takmer nadprirodzenou silou ovládať mysle a vôľu ľudí. Podmanil si aj celý cársky dvor a rodinu posledného ruského cára. V rámci tohto článku sa pozrieme na 3 zaujímavostí, ktoré si o tomto mužovi zrejme nevedel.

1. zaujímavosť

Rasputinove zázraky sa medzi ruskou aristokraciou začali objavovať čoraz častejšie a preslávili ho rovnako ako jeho sexuálne excesy. Totižto nič, čo Rasputin vykonal, sa jeho obdivovateľom nezdalo byť v rozpore s jeho statusom „svätca“, pretože verili, že iba koná božiu vôľu. Tak to interpretovala aj cárovná Alexandra, ktorá presvedčila svojho manžela, že práve Rasputin je jedinou nádejou pre chorého cároviča Alexandra, ktorý trpel hemofíliou. Po tom, ako Mikuláš II. pozval Rasputina na svoj dvor, po dvoch rokoch tento záhadný muž pomohol zmierniť chorobu cároviča a ten sa vyhol smrti.

2. zaujímavosť

Rasputinova moc držala na uzde nielen cárovičovu chorobu, ale víťazila aj nad vôľou cárovnej Alexandry a Mikuláša II. Cárovia, dvor a klérus z Petrohradu boli fascinovaní Rasputinovou osobnosťou a oči všetkých jeho priaznivcov zostali slepé voči jeho márnotratnosti. Rasputinova mystická aura a fanatický hlas mu akoby slúžili na manipulovanie tajných, ale aj viditeľných prírodných síl. A tak sa Rasputin na jednej strane staral o chorých, no zároveň zvádzal všetky krásne ženy, ktoré sa mu dostali do cesty. Nezaujíma ho ich vek či rodinný stav.

3. zaujímavosť

Rasputin odolal pokusu o jeho otravu kyanidom, ktorá prišla od princa Jusupova. Mních bol až nad mieru odolný. Nepomohla ani ďalšia dávka kyanidu, ktorú mu naliali do vína. To vyprovokovalo princa k tomu, aby vytiahol revolver a vpálil doňho niekoľko rán. Ani to ho však nezabilo, hoci si všetci prítomní mysleli, že je mŕtvy. Zrazu sa však pozbieral a začal princa škrtiť, čo útočníkov vystrašilo. Rasputin to využil a ušiel. Poslanec Puriškevič utekal za ním a strieľal po ňom, až kým nepadol. No Rasputin ešte stále nebol mŕtvy a tak ho mlátili obuškom až kým mu nerozbili lebku. Potom ho hodili do ľadovej vody rieky Neva. Nezabil ho jed, ani strely, ani rany obuškom, v skutočnosti sa utopil.

Zdroj: topdesat | hnonline

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov