Zaujímavosti

50 000 rokov staré kráterové jazero nedávno zmenilo farbu


videní: 2.2K

Rok 2020 sa nesie v znamení veľkých zmien a ústupkov. Výnimkou nie je ani staré kráterové jazero, ktoré zmenilo svoju farbu.

Kráterové jazero Lonar leží v mieste dopadu meteoritov v štáte Maháraštra v Indii, približne 500 kilometrov východne od Bombaja. Bežne sa jeho vznik datuje 50 000 rokov dozadu, no niektoré výskumy tvrdia, že by mohlo byť oveľa staršie. Začiatkom tohto týždňa sa však jeho normálny modro-zelený odtieň premenil na červenkasto-ružovú farbu.

50 000 rokov staré kráterové jazero nedávno zmenilo farbu

Prvotné dohady výskumníkov hovoria o tom, že zmeny by mohli nastať vďaka meniacej sa úrovni slanosti a prítomnosti špecifických rias, no na určenie presnej príčiny bude potrebné vykonať ďalšie testy. Podľa miestnych poznatkov a záznamov bola podobná zmena farby pozorovaná okolo roku 2000, ale nezískala toľko pozornosti ani nebola taká výrazná.

Tentoraz boli vzorky jazernej vody odoslané do Národného výskumného ústavu životného prostredia (NEERI) na analýzu s cieľom odhaliť presný dôvod tohto javu. Medzitým miestny geológ Gajanan Kharat predložil svoje vysvetlenie vo videu na Twitteri. Hovorí, že: „Obsah soli v jazere sa zvýšil, keďže hladina vody od začiatku tohto roka drasticky klesala a stále teplejšie počasie viedlo k premnoženiu rias. Tieto riasy sa pri vyšších teplotách menia na červenkasté, a to je vysvetlenie, prečo sa kráterové jazero cez noc zmenilo na ružové. “

50 000 rokov staré kráterové jazero nedávno zmenilo farbu50 000 rokov staré kráterové jazero nedávno zmenilo farbu

Iní odborníci, ako napríklad profesor Suresh Mapari, miestnym novinám povedali, že v skutočnosti je vinníkom vylučovanie červeného pigmentu (karotenoidu) veľkým kvetom Halobacteria a riasami Dunaliella Salina. Ale to všetko sú stále iba dohady a presná príčina bude známa až z laboratórnych výsledkov.

50 000 rokov staré kráterové jazero nedávno zmenilo farbu

150 metrov hlboký a 1,8 kilometra široký kráter je jedným z najväčších známych čadičových hornín kdekoľvek na Zemi. Kráter bol pôvodne objavený v 19. storočí, aj keď si najprv mysleli, že je sopečného pôvodu. Až neskôr sa však kráter pripisuje kozmickému nárazu v dôsledku prítomnosti maskelynitov, čo je prirodzene vyskytujúce sa sklo tvorené iba nárazmi s vysokou rýchlosťou.

Kráter aj s jazerom neustále priťahujú pozornosť vedcov z celého sveta. Samotná voda je zásaditá aj slaná a v roku 2007 sa zistila prítomnosť biologickej fixácie dusíka (ide o premenu atmosférického dusíka na amoniak). Táto nedávna farebná zmena určite pribudne ako zaujímavý fakt do histórie Lonarského jazera.

 

Zdroj: iflscience | Dr Marco Langbroek| topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov