Zaujímavosti

Kto bola Mária Magdaléna a aký bol jej vzťah s Ježišom? 2. časť

Kto bola Mária Magdaléna a aký bol jej vzťah s Ježišom?

videní: 3.5K

Pokračujeme druhou časťou článku o Márii Magdaléne a o jej vzťahu s Ježišom Nazaretským. Došlo podľa najnovších hypotéz aj k fyzickému zblíženiu Ježiša a Márii Magdalény? O indíciách pre a proti sme si povedali už v prvej časti článku. Teraz pokračujeme ďalej.

Keď bol Ježiš odsúdený na smrť, prakticky všetci jeho nasledovatelia, ako zástancovia jeho učenia, zo strachu ušli, pretože verili, že ich čaká rovnako krutý osud ako ich učiteľa. Iba ženy, ktoré ho nasledovali na ceste z Galilei, ho zostali sprevádzať aj na krížovej ceste. Z tejto skupiny žien evanjeliá citujú na prvom mieste Máriu Magdalénu, akoby zdôrazňovali jej dôležitosť v živote Ježiša Nazaretského.

Privilegovaná pozícia Márie Magdalény sa spomína aj v apokryfnom evanjeliu Pistis Sophia, ktorého pôvod sa datuje do 2. storočia. Objavené však bolo až v roku 1773. Spomínaný text zachytáva, ako Ježiš Nazaretský zostal so svojimi spoločníkmi ešte jedenásť rokov od zmŕtvychvstania , aby šíril svoje učenie. V jednej z pasáži Apoštol Peter spomína postavu Márie Magdalény takto: „Učiteľ, nemôžeme viac vystáť Máriu Magdalénu, pretože nemáme možnosť sa čo i len vyjadriť. Stále sa na niečo vypytuje a nenechá nás, aby sme sa do niečoho čo i len zapojili. Podľa týchto evanjelií (ktoré cirkev nikdy oficiálne neuznala) bola Mária Magdaléna inteligentná, nepokojná a vzdelaná žena, dobre poznala gnostickú filozofiu a dokázala sa intímne zblížiť s Ježišom Nazaretským. Podľa mnohých teológov a učencov sa vďaka tomuto výnimočnému vzťahu k Ježišovi mohla stať jeho dôverníčkou a blízkou osobou. Iní považujú za nevyvrátiteľný dôkaz ich lásky to, že si ju Ježiš vybral, aby zvestovala svetu správu o jeho vzkriesení, najdôležitejšej dogme kresťanstva. Ďalší argument hovorí o tom, že v Palestíne bolo v tej dobe veľmi ojedinelé, aby židovský muž v Kristových rokoch zostal sám. Bolo to niečo, čo sa nezhodovalo s Božím príkazom „milujte sa a množte sa“.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov